Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1064 - 19 Ianuarie, 2013 - Anul XXIII
de Maria Diana Popescu
Maria Diana Popescu, Agero Cardul de sanatate bate la usa! Desteptarea! Incercati sa intelegeti cine are interesul sa controleze „utilitatea” organelor interne ale romanilor. Germania a investit aproape doua miliarde de euro pentru implementarea partiala a sistemului, stopat la un moment dat din cauza marilor deficiente. Anglia a pierdut datele a 93% din asigurati, iar cei pusi pe capul sanatatii noastre pornesc acum un program virusat din start, caruia alte „civilizatii” i-au dat „delete”. Dupa......Citeste »
Editoriale »
Din lumea... lui Stanley Kramer (1064)
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus * Nimic nu caracterizeaza mai elocvent fatidicul an 2012, ca magistralele cuvinte rostite in anul 1992, cu ocazia Mesajului de Craciun al Majestatii Sale, Regina Elisabeta a II-a: Annus Horibilis . Cuvintele de sorginte Latina, deriva din latinescul Annus Mirabilis-Anul Miracolelor. Regina s-a referit la faptul ca in anul 1992, ambii ei fii, Charles si Andrew au divortat iar Castelul Windsor a fost victima unui devastator incendiu. Pentru ama...... Citeste »
Detalii despre Parada Inaugurala de la Washington D.C.
de Simona Botezan
Detalii despre Parada Inaugurala de la Washington D.C. Comitetul de Inaugurare Prezidential (PIC) a anuntat ieri, 14 ianuarie, noi detalii despre parada inaugurala, care va avea loc, in 21 ianuarie 2013, la Washington D.C. PIC a anuntat, de asemenea, numele crainicilor care vor comenta parada inaugurala. Parada va include opt care alegorice personalizate, comandate de PIC pentru parada. Patru dintre acestea vor reprezenta familiile presedintelui si vice-presedintelui, si statele lor de origine, ...... Citeste »
IDENTITATE NATIONALA, NU GLOBALIZARE!
de Lazar Ladariu
Pe parcursul istoriei si existentei sale, infaptuirea idealurilor de libertate, emancipare si de unitate nationala au devenit mobiluri primordial patriotice ale neamului nostru romanesc, coloane de sustinere , in contextul civilizatiei europene si al vointei de coexistenta cu aceasta . O tema obsesiva si obsedanta a timpului nostru , cum se exprima reputatul academician Alexandru Zub, in lupta pentru apararea identitatii etno-culturale, pentru unitatea limbii si culturii in infaptuirea unitatii ...... Citeste »
CINE MAI ARE NEVOIE DE O PRONUNTIE CORECTA?
de Octavian Lupu
Finalul inedit al unui episod din seria „Poirot” Intr-un gest incarcat de un intens dramatism, detectivul Poirot arunca o figurina din portelan infatisand un arlechin catre presupusul asasin, care cu o miscare rapida o prinde folosind in mod surprinzator mana sa stanga. Toti ceilalti martori, aflati intr-un studio de productie al BBC, raman consternati, in timp ce dramatismul situatiei se transmite catre ascultatorii respectivei emisiuni derulate in direct. Practic, Poirot reuseste sa demonstrez...... Citeste »
Politica »
COMPLETARE TRISTA LA UN JURNAL DIN 1949 ; CRITICA DE DIRECTIE A LAMURIRII SI DUMIRIRII (1)
de Corneliu Leu
In memoria generatiei de confrati mai mari, cea a lui Mihu Dragomir, Dimitrie Stelaru, Neculai Tautu, George Dan,Tudor Musatescu, Geo Dumitrescu, Radu Boureanu, Ghita Dinu, Lucian Grigoresccu, Ion Vlad, Spiru Chintila, Petru Dumitriu, Gellu Naum, Laurentiu Fulga, Sasa Pana, Radu Tudoran, Alexandru Balaci, Mati Aslan, Eugen Schileru, Nicolae Margeanu, Nicolae Crisan, Nicolae Jianu, Mircea Marc, de la care am apucat sa invat ceva din lupta cu poncifele vremii. Era o iarna trista si-o atmosfera de ...... Citeste »
Cultura »
163 DE ANI DE LA NASTEREA LUI EMINESCU
de Vavila Popovici
„Suntem romani, vrem sa ramanem romani si cerem egala indreptatire a natiunii noastre” M.Eminescu Mihai Eminescu a bucurat natia noastra cu doar 39 ani de viata, dar cu o imensa activitate literara. 46 de volume, aproximativ 14.000 de file au fost daruite Academiei Romane de Titu Maiorescu in 1902. A fost poet, prozator si jurnalist roman, cea mai importanta voce poetica din literatura romana. Ion Caraion scria: „Eminescu este imponderabil si muzica”. Ion Luca Caragiale spunea ca Eminescu avea u...... Citeste »
MARELE NOROC AL LITERATURII ROMÂNE – EMINESCU !
de Al. Florin Tene
Al Florin TENE Motto: „Crist a invins cu litera de aur a adevarului si a iubirei, Stefan cu spada cea de flacari a dreptului. Unul a fost libertatea, celalalt aparatorul evangheliei ei.” (Mihai Eminescu) Cand se cerceteaza cu acribie opera unui poet ca Eminescu se cauta intelesuri, sensuri, forme, ambiante, se incearca de fapt parafe alaturi de cel ce semnase simplu dar dramatic la viata sa, creatorul. In situatia noastra actuala cand poetul este analizat cu admiratie, ori cu indoiala, ajungandu...... Citeste »
"CIPRU, COROLA DE LUMINA VIE" - PUNTE CATRE ETERNITATE
de Elena Buica
In peisajul literaturii noastre din ultimii 3-4 ani s-a simtit tot mai activa prezenta unui nume, Georgeta Minodora Resteman. Creatia ei este o mare revarsare de poezii cu un parfum imbatator in care vibreaza aspiratia spre o lume ideala. Dar in acest an poeta debuteaza si in proza, scrierile sale fiind, de fapt, o succesiune de imagini din perspectiva unui spirit apt de a cuprinde si de a deslusi sensuri mult mai adanci. Noua sa carte, Cipru - corola de lumina vie - Note de calatorie, istorie s...... Citeste »
POEZIA DATA ÎN DAR
de Alex STEFANESCU
Alex STEFANESCU A trecut vremea cand o antologie era expresia dorintei unui cititor pasionat (eventual profesionist) de a da si altora ocazia de a citi poeziile care l-au incantat pe el. Acum o antologie se alcatuieste din ambitia unui critic literar de a se prezenta in fata opiniei publice ca o instanta suprema sau din nerabdarea unei noi generatii de poeti de a se impune, dupa inlaturarea necrutatoare a celei dinainte. Ceva din farmecul culegerilor, crestomatiilor, florilegiilor de altadata s-...... Citeste »
UN DESTIN PRINTRE APELE TIMPULUI - PROFESORUL GHEORGHE PADUROIU
de Magdalena ALBU
Magdalena ALBU „Credeti ca de la manele ne vom mai putea intoarce la Johan Sebastian Bach? „Sexul in locul capului Zoe Dumitrescu Busulenga Sunt oameni pentru care ai vrea ca timpul sa se opreasca in loc, iar Fiinta de pamant si de apa sa nu isi risipeasca deloc spiritul. Arareori am vazut insa un mirean sa stie sa isi poarte cu mare demnitate Crucifixul propriului sau destin. Unii il descanta pe la toate marginile drumului urland a disperare si neputinta, altii se uita la el cu o infatuare inep...... Citeste »
Cultura si credinta »
"O lume nebuna, nebuna, nebuna, nebuna..." - O lume mai buna. LUMEA CEA BUNA
de Benone Burtescu
Dintre comemorarile anului 2013 nu cea mai putin importanta, ci poate printre cele de la varf, este implinirea unui veac de la nasterea lui Stanley Kramer. Nu e vorba de el ca de producatorul si regizorul de film american - desi s-ar putea spune o multime -, ci de faptul ca el a fost caracterizat ca vizionar de constiinta a lumii . Din aceasta persepctiva comedia sa O lume nebuna, nebuna, nebuna, nebuna.. trece in insemnatatea valorica de la (pe nedrept) usuratatea presupusa folcloric de distrac...... Citeste »
Istorie »
PUNCT DE VEDERE: ISTORIA ADEVARATA A DESCENDENTEI NOASTRE
de Prof. dr. Maria-Luminita ROLLÉ
Maria-Luminita ROLLÉ In Europa de Vest nu se cunoaste istoria Romaniei si cei care o viziteaza acum vad saracia materiala de astazi, si nicidecum milenara ei bogatie culturala si spirituala. In plus, propaganda maghiara din SUA se bazeaza pe milioanele de dolari ale D-lui Soros, care finanteaza edituri si opinii la Bucuresti, in timp ce in Elvetia am auzit de la un doctor in istorie (la Geneva, in iunie 1999) ca Transilvania a aparut in secolul XIII si de la un ambasador francez in Romania (la L...... Citeste »
De la Cititori »
SFÂRSIT SI DE LA CAPAT...
de Pr. Dr. Alexandru STANCIULESCU-BÂRDA
Alexandru STANCIULESCU-BARDA Slava Domnului, ca a trecut si sfarsitul lumii de anul acesta, asa cum s-au dus si cele de pana acum! Aproape in fiecare an am fost anuntati ca vine… ,,Savantii” lumii au stiut exact si anul si luna si ziua si ora cand are loc sfarsitul. Destepti oameni! Ca nu s-a intamplat, asta e altceva! Important este ca ei au socotit si au stabilit! Au numarat capitolele din Biblie, versetele, apoi cuvintele si literele, virgulele, punctele, spatiile dintre cuvinte! Le-au adunat...... Citeste »
NEVOIA PRESANTA DE CIVILIZATIE
de George PETROVAI
Nicaieri in lumea asta larga nu cred ca o fiinta normala se poate plange de un exces de amabilitate si politete din partea semenilor. Dimpotriva, oricand si oriunde este loc de mai bine, ca doar asta-i alcatuirea paradoxala a omului: binele coexista cu raul, dragostea cu ura, adevarul cu minciuna, blandetea cu violenta si politetea cu marlania. Dat fiind ca sufletul si inima fiecaruia dintre noi se dovedesc adaposturi trainice si primitoare deopotriva pentru ingeri si demoni, este de la sine int...... Citeste »
Religie »
SENSUL VIETII ESTE ÎN TAINA SFINTEI CRUCI
de Aurel Sas
Preot Aurel Sas, Las Vegas „Si zicea (Iisus) catre toti: Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea in fiecare zi si sa-Mi urmeze Mie.” (Luca 9, 23) „Caci cuvantul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mantuim, este puterea lui Dumnezeu.” (1 Cor. 1, 18) „M-am rastignit impreuna cu Hristos; si nu eu mai traiesc, ci Hristos traieste in mine. Si viata de acum, in trup, o traiesc in credinta in Fiul lui Dumnezeu, Care m-a iubit si S-a d...... Citeste »
Sport »
Fotbal: Steaua - Celtic Glasgow 1-2, în meci amical
Steaua Bucuresti a fost invinsa de campioanei Scotiei, Celtic Glasgow, cu scorul de 2-1 (0-1), marti seara, la San Pedro de Alcantara (Spania), intr-un meci amical de fotbal. La primul joc de pregatire din stagiul de la Marbella, Steaua a deschis scorul prin Stefan Nikolic (13), dar Celtic a intors scorul dupa pauza, in doar cateva minute, prin golurile marcate de Georgios Samaras (51) si Mohamed Bangura (54), doua doua nesinscronizari ale apararii ''ros-albastre''. Ambele centrari au venit de p...... Citeste »
Din Comunitate »
Mesaj de ziua Culturii Romanesti
Mesaj de ziua Culturii Romanesti... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Iosef al II-lea, Imparatul Germaniei, calatorea incognito. Oprindu-se intr-un sat, el a intrat intr-o carciuma si a cerut doua oua proaspete. Indiscretia unui servitor a facut sa afle carciumareasa cine era musafirul. Cand a fost chemata la plata, ea a cerut doi poli pe cele doua oua. Imparatul mirat de pretul prea mare i-a zis: - Asadar, ouale sunt foarte rare prin partea locului? - Nu, Maria ta, a raspuns femeia: imparatii sunt rari pe aici! Cu toate ca era zgarcit, imparatul a platit cei doi ...... Citeste »
Flux de stiri »
Întâlnire dedicata împlinirii a 163 de ani de la nasterea poetului national, în Aula Palatului Cantacuzino
Bucuresti, 15 ian /Agerpres/ - O intalnire dedicata implinirii a 163 de ani de la nasterea poetului national Mihai Eminescu, organizata de Fundatia si Editura Spandugino impreuna cu Federatia Romana a Asociatiilor, Centrelor si Cluburilor pentru UNESCO, prin Alumnus Club, va avea loc marti in Aula Palatului Cantacuzino. Potrivit organizatorilor, programul manifestarii are trei parti care imbina muzica si poezia, fiind invitate sa participe figuri emblematice ale culturii noastre de astazi, membr...... Citeste »
Ziua Culturii Nationale marcata la Bucuresti prin simpozioane si expozitii
Bucuresti, 15 ian /Agerpres/ - Ziua Culturii Nationale va fi marcata, marti, printr-o serie de evenimente organizate in Bucuresti de Academia Romana, Ministerul Culturii, dar si de muzee si edituri. O sesiune festiva dedicata zilei lui Mihai Eminescu - Ziua Culturii Nationale, organizata de Sectia de Filologie si Literatura si Sectia de stiinte Istorice si Arheologie a Academiei Romane, va avea loc, marti, in Aula acestui for de cultura. Potrivit site-ului Academiei Romane, la dezbateri vor part...... Citeste »
MAE le recomanda românilor evitarea folosirii pasapoartelor temporare pentru calatorii în Emiratele Arabe Unite
Bucuresti, 15 ian /Agerpres/ - Ministerul Afacerilor Externe le recomanda cetatenilor romani evitarea folosirii pasapoartelor temporare pentru calatorii in Emiratele Arabe Unite. Intr-un comunicat remis luni AGERPRES, Ministerul Afacerilor Externe atentioneaza cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Emiratele Arabe Unite asupra faptului ca au nevoie de viza de intrare, indiferent de scopul calatoriei si de tipul pasaportului detinut (pasaport simplu/ simplu electronic/ diplomatic/ de ser...... Citeste »
Inaugurarea unui consulat onorific al României în Malayezia deschide calea unor noi investitii
Kuala Lumpur, 15 ian /Agerpres/ - Malayezia este interesata sa atraga investitii ale oamenilor de afaceri romani, in special in cadrul proiectului de dezvoltare a statului Sabah /Sabah Development Corridor/, relateaza in editia sa de luni publicatia The Star Online. Ministrul de externe malayezian, Datuk Seri Anifah Aman, a afirmat ca inaugurarea, vineri, unui consulat onorific al Romaniei la Sabah /nordul insulei Borneo/ va deschide calea pentru mai multe vizite ale oamenilor de afaceri romani ...... Citeste »
MAE: România doreste ca UE sa încheie acorduri de asociere cu Republica Moldova, Georgia si Ucraina
Bucuresti, 14 ian /Agerpres/ - Romania se pronunta pentru incheierea de acorduri de asociere de catre Uniunea Europeana cu Republica Moldova, Georgia si Ucraina, a afirmat ministrul roman al Afacerilor Externe, Titus Corlatean, in interventii sustinute in marja reuniunii informale Snow Meeting , desfasurata in perioada 10-11 ianuarie 2013, la Trakai, Lituania, a informat, vineri, MAE, printr-un comunicat remis AGERPRES. Corlatean a sustinut interventii in cadrul panelurilor pe temele Europa si E...... Citeste »
Spania: Ambasada României organizeaza a treia editie a concursului de cultura generala "Cunoaste România!"
Ambasada Romaniei la Madrid anunta ca organizeaza, in intervalul februarie - iunie 2013, a treia editie a concursului de cultura generala 'Cunoaste Romania!', adresat copiilor romani rezidenti in Spania cu varste cuprinse intre 8 si 12 ani, dupa cum informeaza site-ul misiunii diplomatice. Editia din acest an a concursului va include patru etape preliminare, la Madrid si in alte localitati spaniole, in functie de numarul solicitarilor primite. Finala concursului va fi organizata la Madrid, la in...... Citeste »
Spaniola, pe locul al doilea între limbile cele mai vorbite în lume, cu 495 de milioane de vorbitori
Limba spaniola se afla pe locul al doilea, dupa limba chineza, intre limbile cele mai vorbite in lume, potrivit numarului de persoane care o folosesc - 495 de milioane. Informatia a fost furnizata luni, la prezentarea anuarului Institutului Cervantes pentru 2012, Spaniola in lume/'El espanol en el mundo , dupa cum transmite postul public de televiziune. Acelasi raport, prezentat de ministrul spaniol al afacerilor externe, José Manuel García-Margallo, si de directorul Institutului Cervantes, Víct...... Citeste »
Toyota a redevenit cel mai mare constructor auto din lume în 2012
Grupul auto american General Motors (GM) a anuntat luni ca in 2012 a vandut 9,2 milioane vehicule la nivel mondial, in crestere cu 2,9% in ritm anual, ceea ce inseamna ca grupul american a pierdut pozitia de cel mai mare constructor auto din lume in defavoarea rivalului japonez Toyota, transmite AFP. Grupul nipon Toyota a vandut anul trecut 9,74 milioane vehicule la nivel mondial. Grupul german Volkswagen se situeaza pe locul al treilea cu 9,07 milioane vehicule vandute in 2012. GM a precizat ca...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page