Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1063 - 12 Ianuarie, 2013 - Anul XXIII
de Ion Maldarescu
Ion Maldarescu „Natiunea romana s-a format abia in secolul al XX-lea! (Kelemen Hunor) Dupa scatoalca primita la alegerile din noiembrie 2012, hanul U.D.M.R.-ului, Kelemen Hunor a acordat un interviu publicatiei maghiare „HVG.hu , comentand absenta U.D.M.R. de la guvernare. Pierzand trenul alegerilor, urmasii lui Attila nu mai au liniste. Au scos din nou la rampa sloganul xenofob referitor la modificarea articolului 1 din Constitutia Romaniei, care stipuleaza caracterul national si indivizibil al......Citeste »
Editoriale »
Din lumea... lui Stanley Kramer (1063)
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus * In primul rand, bine v-am gasit in anul de gratie 2013, an aflat sub obladuirea binevoitoare a Congresului numarul 113 si sub bagheta inconfundabila a celui mai versat conducator, pe care omenirea a avut (ne)sansa sa-l aiba, de-alungul timpurilor, vremurilor si .... anotimpurilor. Imi amintesc ca in anul 1948, orasul care a fost supranumit candva Perla Ardealului si zugravit magistral de Lucia Demetrius in Orasul de pe Tarnave -Sighisoara- ...... Citeste »
ESTETICA MORTII, ESTUL SALBATIC SI INCINERAREA
de Maria Diana Popescu
Maria Diana Popescu, Agero Minati de reformele severe, dar binevenite, ale lui François Hollande, bogatasii francezi au inceput s-o ia la sanatoasa, care incotro, parasindu-si patria ca pitpalacii. Maica Rusia a deschis azil „dezamagitilor” de capitalism. Ca de!, unde nu e morala, cinste si dreptate, e tragedie. Cautind sau nu gilceava, printr-un decret la minut, Vladimir Putin i-a acordat cetatenie rusa cunoscutului actor Gérard Depardieu. Cursa „repopularii” Estului salbatic este urmata de Bri...... Citeste »
ANUL DE FOC 2013
de Ioan Cismas
In cronologia anilor postdecembristi, 2012 a fost cel mai dramatic. Prin modul de descatusare a tensiunilor sociale acumulate, el poate fi numit intr-o anumita masura varianta de catifea a lui 1989. Caderile succesive de guverne, schimbarea conducerii si a raportului de forte la nivelul Parlamentului, dublul succes in alegeri din partea fostei opozitii, atacul dur la Presedintie, prin punerea in miscare a votului popular, sunt consecinte ale unor stari de fapt care dovedesc ca in Romania democra...... Citeste »
Al Jazeera va intra in 60 milioane de case americane
de Simona Botezan
Simona Botezan, Washington D.C. Televiziunea araba Al-Jazeera, sponsorizata de guvernul din Qatar, va avea acces la 60 milioane de gospodarii din SUA, dupa ce a cumparat reteaua media Current TV, la inceputul lunii ianuarie 2013. Fostul vicepresedinte american Al Gore, unul dintre fondatorii retelei Current TV, detinea 20% din actiuni, pentru care a incasat suma de 100 milioane de dolari. Televiziunea araba este cunoscuta in SUA, in principal, datorita tonului anti-american folosit in timpul raz...... Citeste »
Politica »
Revin rusii
de Prof. dr. Viorel Roman
1989, refacerea unitatii crestine, asteptata de toata suflarea, n-a avut loc la terminarea Razboilui Rece, religios dintre crestinii occidentali si ortodocsi, asa ca entuziasmul initial s-a transformat treptat intr-o mahnire generala, mai ales in Rusia si Romania, cele mai mari tari ortodoxe. Inlaturarea dictaturii la Bucuresti s-a realizat cu concursul marilor puteri, dar greul l-au dus totusi rusii din solidaritate cu fratii lor de credinta moldo-valahi. Revolutionarii autohtoni sunt desigur v...... Citeste »
DEMOCRATIA CRESTINA CA GARANT EUROPEAN?
de Corneliu Leu
Vorbeam despre durerea, marea durere ca Popularii Europeni nu au avut taria, sau prezenta de spirit spre a impiedica mistificarea conceptului de democratie-crestina in Romania. Nu fiindca au inghitit hapul cu multe declaratii formale, fara sa le pese de demagogie; ci pentru ca nu a fost nimeni atent la asemenea pericole care poate ca marcheaza elemente de integrare formala si in alte tari din categoria noastra si, prin asta, conduc doctrina crestin democrata in derizoriu, asa cum se intampla la ...... Citeste »
Prin investitii, se reface Imperiul Habsburgic!?
de Ioan Husar
Dupa eliminarea comunismului prin revolutii de catifea sau lovituri militare de stat in tarile din rasaritul si din centrul Europei, firmele austriece au revenit in statele apartinatoare fostului Imperiu Habsburgic, cu investitii de multe zeci de miliarde de euro (intre anii 2000-2010, companiile austriece au investit in economiile din tarile care au facut parte, integrala sau partiala, din imperiu, peste 40 de miliarde de euro). Pe primul loc al investitiilor se afla Romania cu 11,6 miliarde de...... Citeste »
Cultura »
MEMORII * FILE DE JURNAL * CONFESIUNI, de LAZAR LADARIU
de Mariana Cristescu
Toate trei, sub aceeasi semnatura., incredintate tiparului, deci puse in vitrina, la indemana cititorului judecator. Un gest curajos din partea autorului, care, dupa parerea mea, isi asuma o serie de riscuri, atenuate, desigur, de notorietatea credibilitatii, sau de credibilitatea notorietatii dobandite la masa de scris vreme de peste jumatate de secol si incununata, de nenumarate ori, cu premii reflectand aprecierea publica unanima. Ce fel de riscuri? Nu sub aspectul calitatii demersului litera...... Citeste »
Mariana Cristescu - PAMÂNTUL CARE DOARE – CEALALTA ROMÂNIE
de Mariana Cristescu
Cuvant inainte Aceasta nu este o carte de istorie, nici de beletristica si nici de fictiune. Este o carte de dragoste - a mea - si sper ca va deveni si a celor care se vor apleca asupra ei, si a fiilor-fiilor lor, daca va rezista atat (cartea, nu dragostea, caci pe aceea o voi duce cu mine pana la final, si dincolo de el). Este cartea de dureroasa iubire a unui om obisnuit – „membru al poporului roman”, care isi vede patria sfartecata de aproape un secol in care istoria, tradatorii de neam si ne...... Citeste »
In premiera absoluta, la Targu-Mures - Spectacol de lumini la Statuia lui Mihai Eminescu
Consiliul Judetean Mures, Inspectoratul Scolar Judetean Mures, Biblioteca Judeteana TarguMures, in parteneriat cu Radio Romania TarguMures, propun pentru ziua de nastere a marelui Mihai Eminescu si ZIUA CULTURII NATIONALE o suita de manifestari care vor iesi din tiparul obisnuit al simplelor evocari la Statuia Poetului. In conceptia prof.dr. Mioara Kozak, inspector de specialitate, Eminescu va fi cuprins in emotia zilei de 15 ianuarie in metafora luminii. Sute de luminite vor ancadra Statuia Poe...... Citeste »
Sergiu Nicolaescu, „Ultimul spectacol”
de Ion Maldarescu
Ion Maldarescu Sergiu Nicolaescu - una din personalitatile importante ale Romaniei ultimelor decenii - a incetat din viata la venerabila varsta de 82 de ani. Viata sa a fost un melanj misterios, alcatuit din elemente nu totdeauna compatibile: eleganta, sobrietate, talent, maiestrie artistica, mister si inflexibilitate, spirit de aventura si, nu in ultimul rand, o dedublare a personalitatii amplasata intre arta, conspiratie si taina prin omisiune. A plecat „dincolo asa cum i-a placut sa traiasca,...... Citeste »
SPOREASCA IUBIREA PENTRU VALORILE NEAMULUI ! ODIHNEASCA-SE ÎN PACE !
de Ben Todica
Filmul Lincoln a lui Steven Spielberg debuteaza cu scena bataliei din mlastina din Mihai Viteazul, un tribut adus marelui regizor Sergiu Nicolaescu si poate o premonitie a trecerii sale in nefiinta. Mihai Viteazul este adesea clasificat din rautate sau lipsa de profesonalism drept un “film comunist“. Este regretabil ca generatiile actuale de cineasti minimalizeaza sau contesta valoarea artistica a operelor talentatului regizor. Deasemenea, unii critici de film denatureaza mesajul filmelor sale j...... Citeste »
Cultura si credinta »
VIATA de dupa SPECTACOL
de Benone Burtescu
Aceasta e viata , spun oamenii in sensul acceptarii sau si mai exact in sensul neputintei de a o schimba. La pragmaticul asta e viata... se raspunde cel mai adesea cu filozoficul nu e asta viata , in sensul ca omul nu este atat de fericit sau nenorocit precum i se pare ca este. De fapt el zice ASTA e viata ? intrebandu-se, cu accentul nemultumirii de ea, sau ASTA e viata ! la imperativ aprobativ, adica un fel de asa da . Cel mai adesea sunt gresite ca reflectie asupra realitatii si una si cealal...... Citeste »
De la Cititori »
PRIMIM DE LA CITITORI
Cele mai bune urari pentru Anul Nou si cu sanatate, impliniri si succese in activitatea de presa, ziarului de suflet Clipa . Gheorghe si Didona Tanasescu Baltimore, Maryland Ianuarie 3, 2013... Citeste »
Iata Anul Nou, s-a apropiat, din ceeer
de Corina Diamanta LUPU
„Iata Anul Nou, s-a apropiat, din ceeer”... Asa cantau cu ceva ani in urma, copiii strazii veniti la cersit in metrou. Intr-un fel, aveau dreptate micutii in ceea ce spuneau – caci daca mai prindem inca un An Nou, acest lucru ne este dat de la Dumnezeu. Cum ziceam deci, Anul Nou 2013 a venit si deja o parte din el a si trecut. Dovada ca asa stau lucrurile sunt bradutii inca verzi, stufosi si frumosi, ce zac aruncati pe langa cosurile de gunoi prinse de stalpii de iluminat care strajuiesc trotuar...... Citeste »
Religie »
SENSUL VIETII ESTE ÎN TAINA SFINTEI CRUCI
de Aurel Sas
Preot Aurel Sas, Las Vegas „Si zicea (Iisus) catre toti: Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea in fiecare zi si sa-Mi urmeze Mie.” (Luca 9, 23) „Caci cuvantul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mantuim, este puterea lui Dumnezeu.” (1 Cor. 1, 18) „M-am rastignit impreuna cu Hristos; si nu eu mai traiesc, ci Hristos traieste in mine. Si viata de acum, in trup, o traiesc in credinta in Fiul lui Dumnezeu, Care m-a iubit si S-a d...... Citeste »
Din Comunitate »
INVITATIE LA HRAMUL BISERICII
Misiunea Sfantul Ioan Botezatorul” din Tustin, Orange County, California, are bucuria de a va invita la celebrarea hramului ei duminica, 13 ianuarie. Sarbatoarea va incepe la ora 10:00 am cu Sfanta Liturghie, si va fi urmata de o masa romaneasca pregatita de inimosii membrii ai bisericii. Misiunea isi desfasoara activitatea in capela din cadrul scolii “St. Jeanne de Lestonnac” situata la adresa 16791 East Main St., Tustin, CA 92780. Va asteptam cu drag la sarbatoarea bisericii noastre. Misiunea ...... Citeste »
ATAC CRIMINAL
de Vavila Popovici
Teama-i obsesia de care nu se izbaveste cel caruia credinta ii lipseste! Nu a trecut mult timp de la alt incident armat, cand a fost redeschis subiectul armelor de foc, usurinta cu care ele se procura, folosind reclame comerciale, de genul: „Armele nu ucid oameni. Oamenii ucid alti oameni” si din nou, iata, America este insangerata! Din nou omor in masa, baie de sange in Newtown, statul Connecticut, cu 26 de victime, dintre care 20 de copii impuscati intr-o scoala. Adam Lanza, acesta este numele...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
- Oare de ce au bancile gratii la ferestre? - Ca sa se obisnuiasca bancherii cu puscaria! * Un taran isi duce nepotelul la oras. Ajungand la un semafor, incepe sa-i explice micutului: - Vezi, fiule, acum e rosu si trebuie sa asteptam... Dupa putin timp, semaforul isi schimba culoarea in verde. - Vezi, asta e verde! La culoarea asta putem traversa! Dupa cateva secunde, apare din nou rosu. - Asta deja ai vazut... Hai sa trecem! * Sotia urla: - Eu am cumparat casa, mobila, masina! Tu ce-ai avut ina...... Citeste »
Flux de stiri »
Ministrul de Externe participa la reuniunea `Snow Meeting` din Lituania
Bucuresti, 10 ian /Agerpres/ - Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, va participa joi si vineri la reuniunea informala ''Snow Meeting'', care se desfasoara in luna ianuarie a fiecarui an, la Trakai, in Lituania. Potrivit unui comunicat al MAE remis miercuri AGERPRES, editia din acest an a reuniunii are loc in contextul preluarii presedintiei Consiliului UE de catre Lituania in a doua parte a anului 2013 si cu ocazia marcarii a 10 ani de la adoptarea Strategiei Europene de Securitate si ...... Citeste »
Populatia României a scazut cu 4.571 de persoane, în noiembrie 2012
Bucuresti, 10 ian /Agerpres/ - Populatia Romaniei a scazut, noiembrie, cu 4.571 de persoane, fata de luna anterioara, inregistrandu-se astfel un spor natural negativ, releva datele provizorii publicate joi de Institutul National de Statistica /INS/. Astfel, in luna noiembrie s-au nascut 15.670 copii (8,9 nascuti-vii la 1.000 locuitori), cu 2.970 mai putini decat in luna octombrie, iar numarul persoanelor care au decedat a fost de 20.241 (11,6 decedati la 1000 locuitori), cu 380 decedati mai puti...... Citeste »
Accace: România este considerata cea mai activa tara din Europa de Est în sectorul eolian
Bucuresti, 9 ian /Agerpres/ - Romania este considerata cea mai activa tara din Europa de Est in ceea ce priveste capacitatile de productie nou instalate in sectorul eolian, potrivit unei analize realizate de Accace, arata un comunicat transmis miercuri de companie. Sprijinul acordat de stat pentru energia regenerabila a atras in 2012 investitii masive, in special in sectorul eolian, acesta constituind principalul motiv pentru care Romania a devenit fiind atractiva pentru investitori, este mentio...... Citeste »
Brasov: Premiera mass-media pentru România si Italia
Brasov, 9 ian /Agerpres/- Pentru prima data la o televiziune italiana se va vorbi timp de aproximativ o ora numai in limba romana, aceasta fiind o premiera mass-media pentru Italia si Romania, in urma unui proiect intre Toscana TV si TVS Brasov, proiect sustinut de Camera de Comert si Industrie Brasov, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa directorul TVS Brasov, Ovidiu Gradinar. Incepand din 18 ianuarie ora 20.30, cele doua televiziuni vor realiza un program comun pentru romanii din Re...... Citeste »
Adrian Nastase ar putea fi eliberat conditionat; Comisia penitenciarului a dat aviz favorabil
Bucuresti, 9 ian /Agerpres/ - Comisia de eliberare conditionata din cadrul penitenciarului Bucuresti-Jilava a dat aviz favorabil in privinta eliberarii fostului premier Adrian Nastase, a declarat miercuri pentru AGERPRES purtatorul de cuvant al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Georgiana Gherman. Ea a precizat ca avizul a fost dat vineri, 4 ianuarie, iar in elaborarea acestuia a fost luat in calcul faptul ca Adrian Nastase a redactat o lucrare stiintifica pe durata detentiei. Tot...... Citeste »
Peste 3.000 de companii, tehnologii noi si 150.000 de participanti la CES Las Vegas
Bucuresti, 9 ian /Agerpres/ - Consumer Electronics Show (CES) 2013 Las Vegas, cel mai mare targ de profil, gazduieste in acest an 3.000 de companii si asteapta peste 150.000 de participanti care vor analiza cele mai noi aplicatii si descoperiri in domeniul tehnologiei. Potrivit unui comunicat al companiei romanesti QuickMobile, prezenta la targ, CES 2013 incearca sa se reinventeze, punand accentul pe ceea ce se intampla in zona de conectare si de content, acum ca zona de gandgeturi a devenit in ...... Citeste »
ICR va asigura, alaturi de Ministerul Culturii, participarea României la târgurile internationale de carte din 2013
Bucuresti, 9 ian /Agerpres/ - Standurile Romaniei de la targurile internationale de carte de la Paris, Londra, Torino, Goteborg sunt organizate, in anul 2013, de Institutul Cultural Roman (ICR), iar cel de la Frankfurt am Main, prin traditie, de Ministerul Culturii, informeaza un comunicat al ICR, semnat de presedintele institutiei, Andrei Marga. Standul de 400 mp al Romaniei la Salon du Livre de la Paris (22-25 martie), unde tara noastra este invitat de onoare, va fi amplasat in centrul salonul...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page