Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1058 - 1 Decembrie, 2012 - Anul XXII
de Maria Diana Popescu
Maria Diana Popescu Presa cumparata de bancheri forfoteste iar de reclame la credite. Dragi romani, nu mai treceti pe la banci chiar de ati minca pita cu ceapa. Lasati bancile sa suporte efectul inselarii clientilor prin comisioane uriase si clauze abuzive, si pe cel al fraudelor savirsite de catre bancheri! Le vor ramine destui bani ca sa-si cumpere luminari pentru parastasul acestor institutii de furat cetateanul. Spuneti „Nu imprumuturilor , dragi romani! Imi vine sa-i pling pe sefii de banci......Citeste »
Editoriale »
Din lumea... lui Stanley Kramer (1058)
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus * Regret in modul cel mai sincer cu putinta, rezultatul evenimentului de Marti, 6 Noiembrie, 2012, data la care majoritatea americanilor au decis ca sistemul politic existent si-a dovedit nefunctionalitatea. Se asteapta adoptarea unui sistem politic social-democrat de tip European si socializarea treptata a tuturor mijloacelor de productie. Mai devreme decat anticipati, sistemul trecut momentan pe linia de garare in 1989, va fi implementat to...... Citeste »
INTERVIU CU DOAMNA MONICA MACOVEI, DEPUTAT IN PARLAMENTUL EUROPEAN
de Dwight L Patton
Duminica, 11 Noiembrie 2012, doamna Monica Macovei, deputat in Parlamentul European, a fost prezenta la Misiunea Sf.Ioan Botezatorul din Tustin, California - USA, prilej cu care s-a intalnit si cu romanii din Sudul Californiei. Dupa terminarea Liturghiei, distinsul oaspete a avut amabilitatea de a acorda un interviu cititorilor revistei Clipa. Din start, doresc sa precizez ca desi nu ne aflam pe aceeasi baricada a esichierului politic si cu tot respectul pentru parerile adverse - contrarii, pot ...... Citeste »
Ecouri ale zilei de 1 Decembrie 1918
de Elena Buica
Imprejurarile vietii m-au facut sa-mi duc existenta in Ardeal mai multi ani, aproape toata tineretea mea. Multe erau diferentele intre Ardeal si partea de sud a tarii, de unde veneam: portul, graiul, obiceiurie, comportamentul... Obisnuita cu firea zgomotoasa si adeseori exploziva a bucurestenilor, muntenilor sau a oltenilor, ajunsa in Ardeal, nu conteneam sa ma mir de vorba linistita si comprtamentul mai supravegheat al locuitorilor de pe aceste meleaguri. Chiar cand erau mai expansivi, comport...... Citeste »
Mesajul ministrului de externe de Ziua Nationala: "România conteaza!"
Mesajul ministrului de externe de Ziua Nationala: Romania conteaza! Cu ocazia acestui 1 Decembrie – ziua nationala a romanilor din tara si de peste hotare - urez natiunii noastre sa aiba puterea si viziunea de a crede intr-un proiect national. Indemn toti romanii sa nu uite, oriunde s-ar afla ca tara lor, Romania, conteaza! Contributia si expertiza romaneasca sunt apreciate peste tot in lume. Implicarea noastra in proiectele euro-atlantice fac din tara noastra un partener de incredere la nivel i...... Citeste »
Clujul înca n-a ajuns capitala tarii, dar a devenit Capitala Europeana a Tineretului – 2015
de Ionut Tene
Sincer m-am bucurat foarte tare cand duminica dimineata am citit presa locala si am aflat ca juriul de la Maribor (Slovenia) a nominalizat Clujul ca si Capitala Europeana a Tineretului, in 2015. Este o victorie morala a orasului nostru pe care o merita din plin. De circa 20 de ani municipiul Cluj-Napoca a devenit cel mai puternic centru universitar din tara. La universitatile clujene invata aproape o suta de mii de studenti, fapt ce ofera o caracteristica speciala orasului de pe Somes. Clujul e ...... Citeste »
DE ZIUA NATIONALA A ROMANIEI
de CIPRIAN DOBRE
29 Noiembrie, 2012 La 1 Decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia, constituita din 1228 delegati si sprijinita de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colturile Ardealului si Banatului, a adoptat o Rezolutiune care consfinteste unirea tuturor romanilor din Transilvania si Banat cu Romania. Despre Marea Unire nu se vorbeste, pentru ca orice vorbire inseamna prea putin fata de ceea ce a insemnat acel urias moment de forta nationala. Marea Unire a fost unica. Ea trebui...... Citeste »
ROMANIA, LA MULTI ANI!
ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA Str. Cetatea Ciceiului nr. 23, sector 6, Bucuresti Tel. 0745.783.125 Fax 0318.153.082 www.alianta-familiilor.ro office@alianta-familiilor.ro 29 noiembrie 2012 ROMANIA, LA MULTI ANI! Simbata Romania implineste 94 de ani! Ii spunem la Multi Ani si cerem binecuvintarile lui Dumnezeu peste ea! E bine pentru o natiune sa-si puna soarta in mina lui Dumnezeu si sa-I ceara calauzirea. Mai ales in aceste vremuri tulburi cind natiunea se framinta cu alegerile. E bine ca Roma...... Citeste »
Mesajul Consiliului Unirii la Alba Iulia
MESAJ catre Romanii veniti la Alba Iulia Frati Romani, “Secolul XIX, al nationalitatilor”, a insemnat si cristalizarea constiintei privind unitatea nationala romaneasca, privind un destin comun in trecut, prezent si viitor. La 21 noiembrie 1917, Sfatul tarii a proclamat “Republica Democratica Moldoveneasca”, iar, la 24 ianuarie 1918, a adoptat Declaratia de Independenta. Pe 27 martie 1918, Sfatul tarii a votat DECLARATIA de UNIRE a Basarabiei cu Romania: “In numele poporului Basarabiei, Sfatul t...... Citeste »
1 Decembrie - ostasul roman
de Octavian Capatina
OSTASUL 1877-1878 Marele Duce Nicolae, fratele tarului Alexandru II comandantul armatelor ruse din raboiul ruso-romano - turc, dupa doua infrangeri severe in fata turcilor, la Plevna, a trimis urmatoarea telegrama cifrata domnitorului Carol I (viitorul rege al Romaniei) la 19 iulie 1877: “Turcii … ne zdrobesc. Rog sa faci fuziune, demonstratiune si daca se poate sa treci Dunarea, dupa cum doresti ”. Generalul A.Cernat ministrul de Razboi al Romaniei retine in memoriile sale reactia Marelui Duce ...... Citeste »
Politica »
UN STAT IN STATUL DE DREPT -DESPRE UNELE SENSIBILITATI DEMOCRATICE -
de Corneliu Leu
Ajungem acum sa vorbim despre cum se raspunde sau cine trebuie sa raspunda la asemenea sensibilitati gasind cele mai nimerite cai de satisfacere a lor. Ca aceste cai sunt mai multe, iar gasirea lor conditioneaza foarte mult credibilitatea si pe plan intern si pe plan international, am consemnat in cele dezvoltate mai inainte: Democratia este o stare de existenta menita sa satisfaca modul cum persoana umana sau persoanele colective ale comunitatilor isi inteleg aspiratiile de libertate, de indepe...... Citeste »
Basescu-Ponta, Tom & Jerry în varianta româneasca
de Florentin Gurau
Campanie electorala pentru alegerile parlamentare, Romania, 2012. Mai este putin si ziua cand romanii vor lua cu asalt sectiile de votare sau vor sta acasa si vor manca popcorn, vizionand un film comod din fotoliu, adica data de 9 decembrie se apropie. Toti candidatii sunt enervanti ca niste tantari galagiosi ce-ti bazaie pe la ureche, dupa care te ciupesc cu nesat. Orice atitudine ai adopta fata de ei, tu esti cel care ai de suferit. Daca vrei sa-i opresti, te trezesti dandu-ti singur palme ust...... Citeste »
Demers pentru sinceritate - MANIFEST
Anularea votului este anularea intregii clase politice Exista o criza politica care dureaza de 23 de ani. Este momentul sa ne trezim si sa constientizam ca aceasta criza politica nu este creata numai de clasa politica, ci si de noi, cei care o intretinem prin votul nostru si atitudinea fata de ea. Teoretic, Romania este o democratie care presupune libertatea cetateanului. O libertate exprimata mai ales prin VOT, garantul democratiei in orice stat. Cu toate acestea, de fiecare data, VOTUL nostru ...... Citeste »
Cultura »
MIRCEA DORIN ISTRATE – „SATULE, BURIC DE LUME”
de Mariana Cristescu
AXIS MUNDI Buricul sau, in termeni medicali, ombilicul este cicatricea care ramane dupa ruperea cordonului omblical al nou-nascutului si se prezinta sub forma unei cavitati in zona mediana a abdomenului. Publicistul Radu Alexandru ne spune ca expresia „Buricul pamantului” a fost aplicata catorva locuri sacre ale lumii antice, precum Delphi, insa, in anumite cazuri, chiar numele original al locului contine o traducere literala a cuvantului „buric”, cum ar fi capitala Antichitatii peruviene, Cuzco...... Citeste »
INTERVIU CU DL. SENATOR CRISTIAN DAVID – INITIATORUL CONCURSULUI „ROMÂNIA MEA”
de George ROCA
George ROCA: Domnule senator, se implineste mai bine de un un an de cand s-a incheiat concursul de eseuri cu titlul „Romania mea” adresat elevilor de liceu din judetul Vaslui. Stiu ca acest proiect a fost initiat de dumneavoastra. De ce aceasta tematica adresata unor elevi care nu depaseau 19 ani? A fost un mecanism pentru a testa pulsul patriotismului si a nationalismului in randul acestor tineri? Care a fost motivatia acestui proiect? Sen. Cristian DAVID: La sfarsitul lunii mai 2011, Organizat...... Citeste »
ADRIAN MUNTEANU SI POVESTEA PREMIULUI NUX
de George ROCA
George ROCA prezinta: Libraria OKIAN Brasov, Editura si Fundatia ARANIA Brasov, prin Grupul de litere-sunete-si-culori „CAII VERZI DE PE PEREtI”, va invita joi 29 noiembrie 2012, orele 17:00, in cadrul Librariei Okian, strada Muresenilor Nr. 1, la o intalnire cu poetul Adrian Munteanu si POVESTEA PREMIULUI NUX Invitat de onoare: cvartetul „GUADEAMUS” al Filarmonicii Brasov Moderator : Laurentiu-Ciprian Tudor *** POVESTEA PREMIULUI NUX Cu o luna in urma, Comitetul de organizare al primei editii a...... Citeste »
Cultura si credinta »
LEGEA IUBIRII
de Benone Burtescu
Si din pricina inmultirii faradelegii, dragostea celor mai multi se va raci . Matei 24, 12 Privind peste timp la zilele noastre, printre ultimele semne care anunta revenirea Sa, Mantuitorul a spus nedragostea dintre oameni. Fenomenul individualizarii , al posesiunii a devenit o legislatie a egoismului; eu, al meu, pentru mine si mai ales numai pentru mine este legea nedragostei distrugatoare de dragoste. Dumnezeu nu a zis asa. De la inceput a fost data omului Legea IUBIRII care proclama langa IU...... Citeste »
Religie »
SENSUL VIETII ESTE ÎN TAINA SFINTEI CRUCI
de Aurel Sas
Preot Aurel Sas, Las Vegas „Si zicea (Iisus) catre toti: Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea in fiecare zi si sa-Mi urmeze Mie.” (Luca 9, 23) „Caci cuvantul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mantuim, este puterea lui Dumnezeu.” (1 Cor. 1, 18) „M-am rastignit impreuna cu Hristos; si nu eu mai traiesc, ci Hristos traieste in mine. Si viata de acum, in trup, o traiesc in credinta in Fiul lui Dumnezeu, Care m-a iubit si S-a d...... Citeste »
Sport »
Rezultate din Liga I si clasamentul competitiei
Rezultate inregistrate in partidele disputate, vineri, sambata, duminica si luni in etapa a XVII-a a Ligii I, ultima a turului. Vineri: Gaz Metan Medias - Petrolul Ploiesti 2-0 Au marcat: Astafei '21, Bawab '68 (penalti) Concordia Chiajna - Gloria Bistrita 2-1 Au marcat: Ibrici '28, Belu '76 ; Anton '69 Dinamo - Otelul Galati 2-1 Au marcat: Alexe '17 (penalti), Matei '31 (penalti) ; Rus '60 (autogol) Sambata Universitatea Cluj - CFR Cluj 1-2 Au marcat: V. Dinu '20 (penalti ; Rui Pedro '70, Bjela...... Citeste »
Din Comunitate »
The Romanian National Day at Columbia University
Dear friends and poetry lovers, Please join us to celebrate the Romanian National Day hosted by the Romanian Club at Columbia University! There will be Romanian poetry, film (awarded Romanian shorts), food and wine! Adina Dabija and Claudia Serea will introduce their new poetry collections to the audience: Adina Dabija - Beautybeast, translated into English by Claudia Serea published by NorthShore Press, http://www.northshorepressalaska.com/Dabija.html Claudia Serea - Angels and Beasts, publishe...... Citeste »
ASOCIATIA ROMANILOR DIN ITALIA
Via Fringuello, N° 50 A, Roma Tel / Fax 0039 06. 263162 E-mail – info@associazionedeiromeni.it Roma, 28 noiembrie 2012 Asociatia Romanilor din Italia (ARI) Roma organizeaza pe 1 si 2 decembrie traditionalul eveniment “Ziua Nationala a Romaniei” (a IX-a editie) si, in premiera in acest an, Targul Romania - Italia (I-a editie in format pilot). La editiile anterioare ale spectacolelor de Ziua Nationala au participat peste 7.000 de persoane, sala devenind neincapatoare, de aceea anul acesta evenimen...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Un caine fioros Badea Ion se pregatea sa intre in gospodarie la badea Gheorghe, cand vede un caine mare ciobanesc, cu o fata fioroasa, ca se uita la el din curte. Speriat, renunta la gand si il striga pe badea Gheorghe. - Ce-i, ma? scoate asta capul pe geam. - Hai sa-mi deschizi poarta ca mi frica de cane! - Hai, numa, ca nu-ti face nimic! - Nu ma bag ca mi frica. - Hai, daca-ti spun! Pana la urma, badea Ion isi ia inima in dinti si intra in curte. Se duce usurel pe langa perete si pana la urma ...... Citeste »
Caricatura de Florentin Gurau
Caricatura de Florentin Gurau... Citeste »
Flux de stiri »
ICR face angajari în strainatate
Institutul Cultural Roman (ICR) organizeaza un concurs in vederea ocuparii a cinci posturi de director adjunct si douasprezece posturi de referent la urmatoarele Institute Culturale Romane din strainatate. 1. ICR Viena - director adjunct 2. ICR Viena - referent 3. ICR Praga - 2 referenti 4. ICR „Titu Maiorescu Berlin - director adjunct 5. ICR „Titu Maiorescu Berlin - 2 referenti 6. Accademia di Romania - 2 referenti 7. ICR Varsovia - director adjunct 8. ICR Varsovia - referent 9. ICR Lisabona - ...... Citeste »
MAE comemoreaza 160 de ani de la moartea lui Nicolae Balcescu
Bucuresti, 29 nov /Agerpres/ - Ministerul Afacerilor Externe comemoreaza joi 160 de ani de la moartea lui Nicolae Balcescu. Nicolae Balcescu a ramas in memoria colectiva drept un premergator al diplomatiei moderne, reprezentant al unei generatii care si-a pus amprenta in mod decisiv asupra constructiei statului romanesc. Istoric, ideolog, revolutionar, luptator pentru idealurile democratice si patriotice, Nicolae Balcescu a fost ministrul de externe al tarii Romanesti, timp de cateva zile, dupa ...... Citeste »
Noul val al filmului românesc la `Lincoln Center`: Un festival remodelat de politica din România (NYTimes)
Washington, 28 nov /Agerpres/ - De obicei, o schimbare de guvern intr-o capitala balcanica ar fi un motiv minor de ingrijorare la ''Film Society of Lincoln Center''. Dar atunci cand sponsorizezi un festival de film romanesc, iar partenerul tau roman ajunge sub tirul criticii noilor autoritati de la Bucuresti, punand astfel in pericol evenimentul comun, te-ai putea trezi aruncat intr-un ''imbroglio'' politic, comenteaza jurnalistul american Larry Rohter intr-un articol pe care il semneaza in New ...... Citeste »
România participa la Târgul international de produse din industria navala, în Dubai
Bucuresti, 28 nov /Agerpres/ - Opt societati romanesti din domeniul naval participa la Targul international de produse din industria navala SMEM, ce are loc in perioada 27 - 29 noiembrie 2012, la Dubai, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. Pavilionul national romanesc este reprezentat de PA Libra, Van der Velden, Dutch Marine Trading Design, Ship Design Group, Nedcon Maritime, Icepronav Engineering, A. M. Porphyras, Hellenic Ship's Repairs. 'Oamen...... Citeste »
Basescu: Pentru 2013 nu exista riscul neplatii salariilor si pensiilor
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, la B1 Tv, ca pentru anul 2013 nu exista riscul neplatii pensiilor si salariilor. Intrebat daca exista pericolul ca pensiile si salariile sa nu fie platite pe anul 2013, seful statului a negat aceasta ipoteza. Nu, nu avem acest pericol, atata timp cat ne mentinem echilibrele macro-economice si va pot spune ca la Ministerul de Finante exista si o rezerva consistenta care poate fi utilizata pentru interventie. Nu o sa spun nivelul rezervei, dar e...... Citeste »
Traian Basescu: M-as autocondamna daca as accepta formarea unui guvern antieuropean
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, ca s-ar autocondamna daca ar accepta formarea unui guvern antieuropean, afirmand ca viitorul premier trebuie sa fie un politician puternic. Seful statului a aratat ca acest an se poate incheia in liniste sau ''in neliniste'', punctand ca optiunea sa este pentru o solutie care sa dea perspectiva Romaniei, o solutie proeuropeana dupa alegerile din 9 decembrie. M-as autocondamna daca as accepta formarea unui guvern antieuropean sau care sa distru...... Citeste »
CE a declansat procedura de infringement în cazul României din cauza interdictiei asupra exporturilor de gaze
Bucuresti, 27 nov - Comisia Europeana a declansat la 21 noiembrie procedura de infringement in cazul Romaniei din cauza interdictiei exporturilor de gaze, autoritatile competente avand la dispozitie doua luni pentru a raspunde incalcarilor legislatiei comunitare semnalate, in caz contrar trecandu-se la cea de a doua etapa a procedurii, cea a avizului motivat, a declarat luni pentru AGERPRES Carlo Corazza, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru industrie si antreprenoriat, Antonio Ta...... Citeste »
Premierul Slovaciei, primit la Palatul Victoria
Bucuresti, 27 nov /Agerpres/ - Premierul slovac, Robert Fico, si-a inceput marti vizita oficiala in Romania, el fiind primit de catre seful guvernului roman, Victor Ponta. Ceremonia primirii a avut loc la Palatul Victoria, unde, dupa intonarea imnurilor celor doua state, Robert Fico, a dat onorul Regimentului de Garda si Protocol. Slovacia, ca si Romania, face parte din grupul Prietenii coeziunii , care pledeaza pentru mentinerea unei finantari adecvate a politicii de coeziune in urmatorul cadru...... Citeste »
Raymond Breden (CCRB): Am dori ca noul Guvern sa arate clar vointa de a îmbunatati situatia din România
Bucuresti, 27 nov /Agerpres/ - Noul Guvern care va rezulta dupa alegerile din decembrie si noul prim-ministru, de la orice partid va veni, ar trebui sa arate clar vointa lor de a imbunatati situatia din Romania, a declarat, marti, pentru AGERPRES, presedintele executiv al Camerei de Comert Britanica in Romania (CCBR), Raymond Breden. Cu consideratie fata de viitorul guvern, independent de ce partid politic il va forma si de ce prim-ministru va veni, noi asteptam ca acestia sa arate clar hotarare...... Citeste »
România a iesit din top 10 al producatorilor mondiali de vin, dar a intrat în topul consumatorilor
Bucuresti, 26 nov /Agerpres/ - Romania a iesit din top 10 al producatorilor mondiali de vin, desi este creditata de Organizatia Internationala a Viei si Vinului cu un consum ascendent, a declarat, vineri, Catalin Paduraru, critic de vin si degustator autorizat, intr-o conferinta de presa privind Targul International de Vinuri GoodWine. Piata vinurilor imbuteliate din Romania este estimata de Organizatia Internationala a Viei si Vinului in jurul valorii de 500 de milioane de euro, plus sau minus ...... Citeste »
Ambasadorul Frantei a acordat Ordinul Palmes Academiques prorectorului ASE si profesoarei Maria Tranea Belega
Bucuresti, 26 nov /Agerpres/ - Ambasadorul Frantei in Romania, Philippe Gustin, a acordat vineri, la resedinta sa, insemnele de ofiter, respectiv cavaler al Ordinului Palmes Academiques, profesorului universitar doctor Viorel Lefter, prorector la Academia de Studii Economice din Bucuresti si profesorului doctor Maria Tronea-Belega de la Asociatia Romana a Profesorilor de Franceza. Diplomatul francez a afirmat ca este o placere si o onoare pentru el si pentru orice ambasador sa decoreze persoane ...... Citeste »
Atletism: Iolanda Balas-Soter, prima în galeria Pantheonului gloriei celor 100 de ani ai IAAF
Barcelona, 26 nov /Agerpres/ - Unul dintre momentele centrale ale aniversarii celor 100 de ani de la crearea Federatiei internationale de atletism (IAAF), ceremonie desfasurata la Barcelona, a fost inaugurarea Hall of Fame, Pantheonul gloriei, prima dintre cele 24 de personalitati ale centenarului atletismului mondial in aceasta prezentare fiind romanca Iolanda Balas-Soter, dubla campioana olimpica (in 1960, la Roma, si 1964, la Tokyo), detinatoare a 14 recorduri mondiale, de doua ori campioana ...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page