Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1025 - 10 Martie, 2012 - Anul XXII
de Maria Diana Popescu
Maria Diana Popescu, Agero In razboiul electoral, se pare, si deszapezirea a fost colorata, destabilizind orice soi de certitudine, lasind in urma indigenta. Astfel, Primavara se arata cu preturi europene la aceleasi cistiguri romanesti umilitoare: scumpirea oualor nestresate. Cele stresate din Polonia (tara unde 95% din productie provine de la gaini crescute in custi neimbunatatite, interzise de U. E.) au fost confiscate de comisarii Garzii Financiare, saptamina trecuta. Oare cu ce instrumente ......Citeste »
Editoriale »
Din lumea... lui Stanley Kramer (1025)
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus * Intr-o scrisoare datata 13 noiembrie 1789, Benjamin Franklin, unul dintre parintii fondatori ai acestei foste unice democratii a lumii, ii scria istoricului si publicistului francez Jean-Baptiste Leroy urmatoarele: in aceasta lume poti spune ca nimic nu este sigur, exceptand moartea si taxele.” (In this world nothing can be said to be certain, except death and taxes). Nu este intentia acestei publicatii sau a mea personala sa cream rivalita...... Citeste »
VA SALUT, DOMNULE OBAMA!
de Roni Caciularu
Washington! Ma aflu la o distanta respectabila de Casa alba, totusi destul de aproape de acest loc esential, unde se hotaraste destinul lumii! Intre mine si aceasta renumita cladire, e un gard de fier, inalt, simplu, obisnuit; dar gardu-i gard si distanta - distanta. Urmeaza pajistea eleganta, care delicat marcheaza distanta. Ici - colo, rar, cateva vrabii sau alte pasari, ciugulind prin iarba. Prea putine si rare, pe-aici nimeni nu trece, incat imi dau seama ca spatiul acesta este foarte curat;...... Citeste »
UN OSCAR PENTRU ROMANIA!
de Mariana Cristescu
Inventia a doi romani, onorata cu un Oscar pentru tehnologie, premiu decernat inainte de premiile Oscar 2012 pentru realizari artistice, a fost prezentata pe ecranul centrului Hollywood and Highland, in cadrul celei de-a 84-a editii a Premiilor Academiei Americane de Film. Pe ecran, a fost prezentat si un fragment din ceremonia de premiere. Petru Pop si Radu Corlan sunt parte a echipei de top a Companiei Vision Research Inc. , lider mondial in tehnologia de captura a imaginilor high speed , capt...... Citeste »
România, “Panzerul german” si Serbia
de Rares Bogdan
Romania a jucat in sfarsit inteligent. De data aceasta Ungureanu, Diaconescu si ... (ma doare mana s-o scriu, dar trebuie sa o fac, ca asa e corect)... Basescu au actionat destept din cel putin doua puncte de vedere. S-a analizat si s-a comentat despre jocul facut de Romania in cazul acceptarii Serbiei ca si candidat la accederea in Uniunea Europeana. Cu siguranta, jocul a fost unul inteligent si nu a avut nici o legatura cu incordarea muschilor dupa tipic de secol 19, asa cum s-au grabit unii m...... Citeste »
“Am câstigat! Slava Rusiei!”
de Ionut Tene
Am castigat o lupta deschisa si corecta (…). Slava Rusiei!”, a spus Putin, cu lacrimi in ochi, multumindu-le celor care l-au votat. Putin a revendicat victoria in alegerile prezidentiale, in mijlocul celor peste 110.000 de sustinatori ai sai stransi in centrul Moscovei, si a avertizat in legatura cu persoane care vor sa “distruga Rusia” si sa “uzurpe puterea”. Victoria premierului Vladimir Putin era previzibila. De cativa ani Rusia cunoaste o crestere economica fara precedent, cu o restaurare a ...... Citeste »
Vreau reintroducerea pedepsei cu moartea pentru criminali!
de Ionut Tene
Ca si cum s-a intamplat ieri imi trece prin fata ochilor ranjetul asasin de la TVR Libera al lui Ion Iliescu din 28 decembrie 1989, cand citea decretul FSN ca se abroga pedeapsa cu moartea, la cateva zile dupa ce ordonase asasinarea cuplului Ceausescu, cu mitraliera la zid. Cat cinism si sange de criminal de rand a putut sa aiba batranul kgb-ist Ilici!? Crima odioasa de la coaforul de fite din Calea Dorobantilor din centrul Bucurestiului m-a ingrozit. Autorul atacului armat de luni de la coaforu...... Citeste »
Politica »
"GAUDEAMUS": SERENADA PENTRU DOMNUL PREFECT!
de Viorel Contiu
Liga Studentilor Medicinisti a organizat, ieri(luni 5 martie, n.r.), de la ora 12, cu o durata de o ora si jumatate, un miting de protest in fata Prefecturii judetului Mures. Cei circa 200 de studenti s-au manifestat in mod pasnic, scandand impotriva divizarii invatamantului medical pe criterii etnice, a amestecului vietii politice in cea academica si a impunerii cu forta a unor masuri irationale. Studentii au inceput manifestarea pe acordurile Gaudeamus”, serenada” dedicata domnului prefect. Do...... Citeste »
Ghinionul de a fi moldo-valah, al treilea cardinal
de Viorel Roman
Preafericitul Lucian cardinal Muresan este al treilea cardinal al Bisericii din Romania si in inaltul Senat de la Roma, prezidat de papa Benedict XVI, ii reprezinta pe greco-catolici, pe milioanele de romani fugiti in occident si intreaga natiune. Romania este in UE, dar ortodocsii sunt inca nefamiliarizati cu normele si valorile din vest. De aceea rolul noului cardinal este de a-i sprijini pe presedintele si patriarhul de la Bucuresti in continuarea dialogului cu Roma inceput de Fericitul papa ...... Citeste »
Un spion gorjean la New York
de Eduard Ovidiu Ohanesian
(Continuare din editia precedenta) Colegii de la Externe Marele regret al lui Andreescu este ca nu a fost folosit ca ofiter deplin conspirat “S”, adica ilegal in cadrul unitatii speciale “U”. Trimis in Vest inca din vremea cand activa ca student in cadrul ONT, putea fi casatorit cu o turista straina, perfect acoperit. Legendat la nivel inalt, intr-o prima faza, viitorul ofiter S, avea parte de “sicane” din partea statului statului roman. Autoritatile comuniste se prefaceau ca nu-l lasau sa plece...... Citeste »
Cultura »
ALMA REDLINGER - PICTURA CA VOCATIE
de Dorel SCHOR
Cine priveste tablourile semnate de Alma Redlinger, desenul puternic, planurile viguroase si liniile ferme, cu greu si-ar putea imagina ca pictorita este o femeie firava, fina si timida. Intervievata cu ocazia unei cuprinzatoare expozitii gazduita de sala Dalles din Bucuresti, unde erau expuse si doua autoportrete, unul din urma cu 60 de ani si altul de acum, ea a afirmat modest ca intre ele se afla o viata. De om si de artist, care a interpretat pictura ca propriul destin. Alma Redlinger face p...... Citeste »
CATRE DIMITRIE GRAMA
de Corneliu LEU
(Continuare din editia precedenta) Prea Fericirea Sa pleda pentru meritul patriarhului Justinian Marina de a fi luat asupra sa conlucrarea cu comunistii pentru a apara Biserica, nepasandu-i de riscul ca aceia sa-l suspecteze (ceea ce era perfect adevarat deoarece comunismul cultiva suspiciunea universala) ; eu insa acuzam ca a facut si alt joc, acela al conlucrarii cu interesele KGB-iste ale politicii cultelor practicata de Moscova impotriva intregii lumi crestine, lume menita a cultiva contrari...... Citeste »
Cultura si credinta »
PANDEMIE de HOTIE? Profil Profetic
de Benone Burtescu
Profetiile din Sfanta Scriptura sunt facute de Domnul Dumnezeu si noi doar le luam sau nu in consideratie fara a le putea modifica. Orice incercare de modificare ar fi numai in defavoarea noastra cu efecte drastice. Ele se vor implini exact asa cum sunt scrise, desi nu sunt o PREDESTINATIE a VIIITORULUI, ci o REVELATIE exacta a lui. Ca nimeni sa nu aiba motiv de indoiala asupra lor, uneori, Domnul Dumnezeu le-a detaliat punctand amanunte din ele pentru a ne ajuta intelegerea ca sunt pe cale de i...... Citeste »
Istorie »
JURNAL DE INCEPUT SI SFIRSIT DE RAZBOI
de Gyuri Goldhammer
-Jurnalul a fost scris in timpul desfasurarii efective a razboiului- Gyuri GOLDHAMER, NAHARIYYA IANUARIE - FEBRUARIE 1991 (Continuare din editia precedenta) Miercuri 16 Ianuarie 1991 -Franta, in incercarea ei de ultima ora sa pupe fundul lui Saddam, nu a reusit pentru ca nu a considerat-o demna “sa-si lase jos pantalonii.” -Irakul face incercari disperate de a ne atrage in conflict, pentru a-i putea da o alta interpretare. -In cazul folosirii de arme chimice-biologice, S.U.A. au adus in zona arm...... Citeste »
Dobre Valentin-Claudiu – Antroponime geto-dace, tracice si besse scrise pe ostraca descoperite la Krokodilô- Egipt
de Dobre Valentin-Claudiu
Antroponime geto-dace, tracice si besse scrise pe ostraca descoperite la Krokodilô (modern Al-Muwayh), Egipt (Continuare de la editia precedenta) Si la praesidiumul de la Krokodilô, este predominant consumul carnii de camile si magari sau cai si mult mai putin carnea de porc. Animalele de tractiune erau utilizate pentru transportul pietrei pana la Nil, dintre care magarii erau considerati bine adaptati si cel mai uzual utilizati. Deasemenea, erau consumate cereale (grau dur si orz decorticat la ...... Citeste »
De la Cititori »
ROIECTIA POZITIVA A IMAGINATIEI
de Octavian Lupu
Imaginatia poate da nastere la ingeri sau demoni, poate inalta castele sau darama citadele, poate sa strapunga negura nestiintei sau sa adanceasca in ignoranta pentru totdeauna cele mai stralucite minti. Ea poate aduce frumusete sau uraciune, geniu sau nebunie, in functie de cum este ea folosita, de maniera in care este cultivata, innobilata sau dimpotriva, maltratata, uratita pana la desfigurare. Totul depinde de educarea ei, de rafinarea prin intermediul a ceea ce este bun, frumos si luminos. ...... Citeste »
CERERE DE SPONSORIZARE
PENTRU DOUA OPERATII TRAUMATISM CRANIO-CEREBRAL Suma totala pentru cele doua operatii a fost de 20.000 EURO, dintre care : - 14.000 EURO imprumutati de la rude, cunostinte, prieteni pana la obtinerea sponsorizarilor necesare si - 6000 EURO, bani personali. Din sumele imprumutate de 14.000 EURO, am primit deja 8150 EURO. Sumele primite in peste 2 ani de zile au fost in mare parte de la persoane modeste care au inteles situatia. Detinem lista completa, daca se doreste vom arata numele persoanelor....... Citeste »
PRIMIM DE LA CITITORI
RUGAMINTEA UNUI ROMAN de Vasile Teris, emigrat din Romania in anul 1947 Motto: Oameni nevrednici sunt alesi Si pusi pe posturi mari de vaza De oameni rai, corupti, perversi Si oameni buni ce nu voteaza Adeseori ma-ntreb zdrobit Cine-a distrus ce am iubit Sunt cei ce tara au condus Prin fapt barbar care-au distrus Sau cei novici care i-au pus Pe post necuvenit In lume sunt conducatori Conduc prin raspandind fiori Anemici sunt de tot ce-i bun C-au mostenit din neamul hun Un dor salbatic si nebun N...... Citeste »
Religie »
SCHIMBAREA DATEI SFINTELOR PASTI ESTE ÎMPOTRIVA LEGILOR DIVINE
de Aurel Sas
de Preot Aurel Sas, Iconom Stavrofor „Apoi a grait Domnul cu Moise si Aaron in pamantul Egiptului si le-a zis: Luna aceasta sa va fie inceputul lunilor, sa va fie intaia intre lunile anului. Vorbeste deci la toata obstea fiilor lui Israel… In luna a zecea a lunii acesteia sa-si ia fiecare din capii de familie un miel…” (Iesire 12: 1-3) „Si cand va vor intreba copiii vostri: Ce inseamna randuiala aceasta? Sa le spuneti: Aceasta este jertfa ce o aducem de Pasti Domnului…” (Iesire 12: 26-27) „In vr...... Citeste »
Sport »
Rezultate înregistrate în partidele disputate în cadrul etapei a XIX-a a Ligii I
Rezultate complete inregistrate in partidele disputate, vineri, sambata, duminica si luni, in etapa a XIX-a a Ligii I, prima din 2012, si clasamentul competitiei: Vineri FC Brasov - Pandurii Targu Jiu 2-1 Au marcat: Ilijoski '13, '78 (penalti) ; Nistor '75 CFR Cluj - FCM Targu Mures 1-0 A marcat: Kapetanos '25 Sambata Vointa Sibiu - Astra Ploiesti 1-0 A marcat: R. Miclea '86 Rapid Bucuresti - Universitatea Cluj 1-1 Au marcat: Alexa '66 ; Grozav '81 Dinamo Bucuresti - Gaz Metan Medias 2-0 Au marc...... Citeste »
Fotbal: CLASAMENTUL DUPA ETAPA a 19-a , LIGA I
1 Dinamo Bucuresti 19 13 4 2 34-10 43 2 CFR Cluj 19 13 3 3 38-14 42 3 Rapid Bucuresti 19 11 5 3 31-18 38 4 Steaua Bucuresti 19 10 5 4 25-14 35 5 FC Vaslui 19 10 3 6 30-18 33 6 Otelul Galati 19 9 4 6 17-15 31 7 Pandurii Tg. Jiu 19 8 6 5 30-20 30 8 Univ. Cluj 19 7 8 4 25-19 29 9 Astra Ploiesti 19 6 7 6 17-18 25 10 FC Brasov 19 6 5 8 20-18 23 11 Ceahlaul P. Neamt 19 5 7 7 17-25 22 12 Gaz Metan Medias 19 6 3 10 26-33 21 13 Vointa Sibiu 19 5 5 9 13-22 20 14 Petrolul Ploiesti 19 4 6 9 16-23 18 15 Spor...... Citeste »
Din Comunitate »
SA O AJUTAM PE DOAMNA GABRIELA TUDORACHE-DUMITRU SA VADA...
de George Roca
George ROCA prezinta: SA O AJUTAM PE DOAMNA GABRIELA TUDORACHE-DUMITRU SA VADA... Povestea mea Buna ziua tuturor ! Ma numesc Gabriela Tudorache-Dumitru, am 42 de ani, sunt casatorita si am doi copii minunati. Povestea mea a inceput in 2007, cand am avut primele semne de vedere incetosata la ochiul drept si dureri puternice de cap. Dupa consultul oftalmologic, medicul mi-a spus ca este vorbe despre o decolorare papilara care are cauze neurologice. Am fost sfatuita sa merg la Spitalul Sfantul Pant...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Doi ardeleni taiau lemne, iarna, frig naprasnic. - D-apoi vere, cum de n-ai luat sapca aia cu urechi? - De cand am avut accidentul, n-o mai port! - Ce accident? - Mi s-o oferit palinca si n-am auzit. * Pe stadion: - De ce-l fluiera spectatorii pe tanarul acela din randul intai? - Pentru ca a aruncat cu o sticla in arbitru. - Dar nu l-a nimerit. - Pai, tocmai pentru asta il fluiera. * La antrenament: - Tu ma crezi pe mine idiot? intreaba antrenorul furios pe unul dintre fundasii lui centrali. - N...... Citeste »
Flux de stiri »
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, a fost audiat de catre Parlamentul României
Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, si Secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni, Eugen Tomac, au fost audiati, ieri, 6 martie, in cadrul unei sedinte comune a Comisiilor reunite pentru politica externa si a Comisiilor pentru romanii de pretutindeni din Senat si Camera Deputatilor privind procedura de ratificare a Acordului de stabilizare si de asociere a Serbiei la UE cu accent pe situatia minoritatii romanesti din acest stat. In cadrul sedintei, s-a decis instituirea, la...... Citeste »
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, a participat la festivitatea de lansare a portalului de informare „Ecou Românesc”
Secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni, Eugen Tomac, a participat marti, 6 martie, la festivitatea de lansare a portalului de informare „Ecou Romanesc” si a postului de radio online cu acelasi nume. Evenimentul desfasurat la Palatul Parlamentului a reunit, deputati, senatori, oameni de cultura, tineri, bursieri ai statului roman si alte personalitati ale vietii publice din Romania. Secretarul de stat a felicitat echipa „Ecou Romanesc” pentru ideea si efortul de a crea un portal de inf...... Citeste »
Conferinta „Sanse egale într-o Europa unita” continua la Madrid
Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni organizeaza, in perioada 10 – 11 martie 2012, la Madrid, in colaborare cu Ambasada Romaniei din Spania, cea de-a sasea editie a Conferintei „Sanse egale intr-o Europa Unita”. Evenimentul va reuni principalii responsabili din domeniul public si privat, reprezentanti ai mediului asociativ romanesc si ai mass-media din Spania care-si desfasoara activitatea in domeniul educatiei, culturii, problemelor sociale si mass-media. Dezbaterile vor fi structurate ...... Citeste »
Departamentul pentru romanii de pretutindeni ; Prim-ministrul României, Mihai Razvan Ungureanu, s-a întâlnit, la Iasi, cu tinerii etnici români din Republica Moldova
Primul-ministru al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu, ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Catalin Baba, si Secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni, Eugen Tomac, au avut, sambata, 3 martie, la Iasi, o intrevedere cu elevii si studentii basarabeni, bursieri ai statului roman din acest oras. In cadrul intalnirii desfasurata in incinta Colegiului Costache Negruzzi, tinerii au semnalat o serie de probleme legate de Metodologia de scolarizare si procesul academic, subli...... Citeste »
Marko Bela:Daca pâna saptamâna viitoare nu avem solutie pentru UMF, nu merg mai departe în Guvern
Vicepremierul Marko Bela sustine ca daca nu se va gasi o solutie cu privire la situatia Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures pana saptamana viitoare, personal, se gandeste sa renunte la prezenta sa in Guvern, punctand ca se pune sub semnul intrebarii si prezenta UDMR in coalitie. Deocamdata nu avem niciun fel de rezultat (in discutiile din coalitie - n.r.). Toata lumea este de acord ca situatia poate fi deblocata numai prin hotarare de guvern, dar nu am reusit sa cadem de acord ...... Citeste »
Premierul a primit marti, la Guvern, o delegatie a companiei americane Chevron
Premierul Mihai-Razvan Ungureanu a avut marti, la Palatul Victoria, o intalnire cu delegatia companiei americane Chevron, la care a participat si ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a informat Guvernul printr-un comunicat de presa remis miercuri AGERPRES. Vicepresedintele pentru Europa, Ian MacDonald, i-a prezentat premierului obiectivele companiei pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul energiei in Romania, a precizat sursa citata. De asemenea, Tom Host, country manager Chevron R...... Citeste »
Hunedoara: Minerii au întrerupt protestul, pe timpul noptii
Cei o mie de mineri care au protestat, marti, in curtea sediului Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani au intrerupt protestul pe timpul noptii, urmand sa revina miercuri dimineata, in acelasi loc, cu toate cele patru schimburi, si sa ceara, in continuare, plata sporului de pericol la o valoare de 700 de lei. Presedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, le-a spus ortacilor sa plece acasa, deoarece afara incepuse sa se faca din ce in ce mai frig, iar o parte dintre cei care se aflau in fa...... Citeste »
Serghei Lavrov si Hillary Clinton au discutat situatia din Siria si problemele bilaterale
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, si secretarul de stat american, Hillary Clinton, au discutat, intr-o convorbire telefonica, o serie de probleme internationale, intre care si situatia din Siria. Partile au abordat aspectele internationale actuale, inclusiv procesul de pace in Orientul Mijlociu, situatia din Siria si programul nuclear iranian, precum si cateva probleme vizand relatiile bilaterale, inclusiv graficul urmatoarelor contacte , a anuntat MAE rus intr-un comunicat de presa. Ant...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page