Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1024 - 03 Martie, 2012 - Anul XXII
de Andrei Marga
La incheierea celui de-al patrulea mandat de rector al Universitatii Babes-Bolyai sunt multe de spus, dar, totusi, putine. * Intre timp, s-au publicat articole si volume in strainatate si in tara (amintesc aici doar Andrei Marga, Profilul si reforma Universitatii clujene, Presa Universitara Clujeana, 2011; Andrei Marga, Dupa cincisprezece ani. Fifteen Years After (1993-2004 si 2008-2012), Presa Universitara Clujeana, 2011), incat faptele, insumate, sunt la indemana oricarui interesat. La orice c......Citeste »
Editoriale »
Din lumea... lui Stanley Kramer (1024)
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus * In urma cu ……. multi ani, intr-o discutie avuta cu un inalt functionar al Departamentului de Stat, cat si in corespondenta avuta cu congressmanul (1977-1997) Robert K. Dornan, mi-am permis sa fac o referire la eseurile publicate de scriitorul german Thomas Mann, in cartea “Achtung Europa” si necesitatea imperioasa ca cineva sa-si dedice talentul si cunostintele in vederea publicarii unei carti similare, intitulate “Achtung America”, in care...... Citeste »
DERATIZARE SI DEZINSECTIE
de Maria Diana Popescu
Maria Diana Popescu, Agero Se spune ca ploaia aduce belsug. Dar nu si atunci cind cade prin cupola Parlamentului, la propriu. Nu e prima data cind ploua in uriasa cladire. In 2005 alesii votau la butoane sub umbrela. S-a mai indulcit un pic vremea si vor aparea inundatiile odata cu „prima colonie a zonei euro”: Grecia. Anul acesta puhoaiele nu ameninta din riuri, ci din uscat, avertizeaza autoritatile pentru managementul apelor, fiind vorba despre cele rezultate in urma topirii zapezilor. La o s...... Citeste »
T. Melescanu, viitorul sef la SIE, catre presedintele Basescu: Daca-i ordin, cu placere!
de Ionut Tene
Presedintele Basescu, iar se joaca pe tabla de sah cu firava opozitie. Avantajul lui T. Basescu este ca are acces la toate dosarele secrete ale politicienilor. Si a gasit veriga slaba din PNL. La SIE, in 2007, cu fostul membru CC in UTC, istoricul MRU, iar azi tot cu un „liberal”, diplomatul ambasador Teodor Melescanu, tot din generatia securista a lui Nicolae Ceausescu. Basescu da o noua lovitura de imagine PNL si poate va reusi sa destrame si sa distruga din interior ultimul „partid istoric”, ...... Citeste »
POZITIE PUBLICA - SPRIJINA UNIREA!
Domnule Traian Basescu, Presedinte al Romaniei Domnule Mihai-Razvan Ungureanu, Prim-Ministru al Romaniei, Domnule Titus Corlatean, Presedinte al Comisiei de Politica Externa a Senatuilui, Domnule Viorel Badea, Presedinte al Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni a Senatului Romaniei, Domnule Eugen Tomac, Secretar de Stat al Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, Abia nascut, Consiliul Unirii miscare populara a romanilor de pretutindeni care-si propune sa readuca in memoria...... Citeste »
DECLARATIA CONSILIULUI UNIRII, adresata Guvernelor Europene si Comunitatii internationale
Pe data de 29 februarie 2012 a avut loc la Chisinau sedinta de constituire a Consiliului Unirii – o miscare populara a romanilor din intreaga lume, avand ca scop reafirmarea si refacerea integritatii statului si poporului roman intre aceleasi granite. Consiliul Unirii isi propune sa readuca in memoria comunitatii internationale, tragedia poporului roman, obligat sa traiasca separat ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, condamnat de intreaga lume, inclusiv de Guvernul Rusiei. Astazi, la 72 de ...... Citeste »
Politica »
Piata Universitatii si terorismul
de Gheorghe Tanasescu
Am citit si recitit, cu interes, protestele din Piata Universitatii, redate de Jurnalul Ro din 7 februarie 2012, in care, 18 protestatari, tineri, intelectuali, cu nume si poze, pasnici isi spun nemultumirile, in majoritate, altele decit lipsurile materiale, reclamind starea natiunii. Le-am transmis adeziunea mea si m-am oferit ca, in calitate de imbatrinit in proteste, sa le pun la dispozitie materiale documentare necesare sustinerilor lor. Am citit si am admirat protestul Mihaelei Bocsa - Jurn...... Citeste »
Un spion gorjean la New York
de Eduard Ovidiu Ohanesian
La sfarsitul anului 2009 am fost audiat de Comisia pentru aparare, siguranta nationala si ordine publica a Senatului Romaniei pe tema afacerii “Rapirea din Irak”. Nu mai insist asupra subiectului, pentru ca rezultatul expunerii mele in fata alesilor tarii a avut rezultatul asteptat – ZERO. Cu acest prilej, am avut placerea sa-l cunosc pe presedintele comisiei, domnul senator Teodor Viorel Melescanu, care intr-o scurta pauza m-a invitat in biroul sau. Uns cu toate alifiile, mai ales cele diplomat...... Citeste »
Cultura »
Triumf la National
de Mariana Cristescu
Joi seara, in Sala Mica a Nationalului, publicul a avut privilegiul de a asista la premiera spectacolului „Prah” de György Spiró, scriitor maghiar contemporan (n.1946) laureat cu premiul „Kossuth”, unul dintre cei mai apreciati scriitori, poeti, istorici literari si traducatori din Ungaria. „Prah”, in limba sarba, inseamna praf, pulbere. Asa apare pe o cutie de cacao provenita din Iugoslavia lui... Tito, obiect cu valoare sentimentala ce isi depaseste rolul de... recuzita, in jurul sau urmand a ...... Citeste »
LUMEA DE RÂSUL LUMII!
de Roni Caciularu
Insemnari pe maginea volumului satiric „TRIUMFUL INDOLENTILOR” de Mihai Batog Bujenita Cartea lui Mihai Batog-Bujenita, recent aparuta la Iasi, este o bijuterie literara. Talentul autorului sclipeste in fiecare pagina. Scrisul sau ma duce cu gandul, mai ales acum, in „Anul Caragiale”, exact la Marele Maestru, cu ale sale „Schite si Momente”. Bine-nteles, fiecare cu stilul sau, cu incisivitatile sale de caricaturist in proza, de patimas al dragostei scrisului si de crunt lucrator pe fila de harti...... Citeste »
DANAELA SI IZVORUL IUBIRII
de George Roca
(Continuare din editia precedenta) Pauzele dintre povestiri par a avea menirea de respiro si meditatie. Acest capitol, dupa cum mi-a consemnat autoarea: „Marcheaza mijlocul cerului interior al fiecaruia. Este iubirea ca implinire umana in care descoperi divinul din celalalt. Fara aceasta trecerea pe pamant este zadarnica. Este Tetragrama Vietii”. Capitolul cinci, „Sunt duh din Duhul povestilor”, revine la normal avand subtitluri bine delimitate: „Sufletul pereche”, „Amintiri stelare in acum”, „I...... Citeste »
CATRE DIMITRIE GRAMA
de Corneliu LEU
(Continuare din editia precedenta) L-am vizitat in toate eparhiile prin care a trecut dupa vicariatul de la Bucuresti: si la Arad si la Craiova si la Iasi, iar in anul in care ierarhia lui se intindea asupra a doua mari mitropolii romanesti – cea a Moldovei si Bucovinei unde era titular si cea a Ardealului unde a girat locotenenta indelunga vreme, implinindu-se o cifra rotunda de pomenire a Episcopului Grigorie, cu binecuvantarea sa, martirul despre care nu trebuia sa se spuna ca a fost martiriz...... Citeste »
Cultura si credinta »
CE FRUMOS AR FI FOST .... sau .... POATE CHIAR A FOST
de Benone Burtescu
Multe si multi ma leaga de VRANCEA, si de pe Buzau in sus si de pe Buzau in jos tot pamant frumos . Pentru acum mi se pare destul si sa-l amintesc doar pe Barbu Stefanescu desi nascut in Bucuresti, tot de la Vrancea, subliniindu-i dupa cum vedeti si locul pe care romanii i l-au transformat in nume, Delavrancea. Era frumos. Cu alura beethoveniana, dar mai frumos, mai suplu decat acesta cu cat mai carpatic decat el. De la el am invatat, si iarasi amintesc doar una din cate am invatat de la el, sa-...... Citeste »
Istorie »
Ghinionul de a fi moldo-valah, premize si 7 teze
de Viorel Roman
Lumea depinde de occident, de IMPERIUL ROMAN, astazi UE, USA, NATO, OECD, de Lumea intaia, a tarilor puternic dezoltate. Centrul. Lumea a doua, LIMES-ul, traieste din impulsurile teologice, culturale, economice, stiintifice, militare etc., care pleaca de la Centru. Lumea a treia subdezvoltata, sunt BARBARII, la care n-au ajuns Vechiul si Nou Testament, ei sunt sclavii pacatelor, asistati social de la Centru. 1) Roma este punctul de plecare si aspiratia tuturor romanilor. Acuma ei sunt la LIMES i...... Citeste »
JURNAL DE INCEPUT SI SFIRSIT DE RAZBOI
de Gyuri Goldhammer
Gyuri GOLDHAMER, NAHARIYYA IANUARIE - FEBRUARIE 1991 Vineri 11 Ianuarie, 1991 -Membrii O.N.U impreuna cu familiile parasesc Nahariyya. -O noua dispozitie pentru caz de alarma; nu se va cobori in adaposturi ci se ramane in locuinta, cu geamurile ermetizate, cu masca pregatita. -S-au marit vanzarile de lampi autonome si de tranzistori in caz de lipsa de curent. -La TV seful Aviatiei explica cu mult calm ca suntem pregatiti pentru tot: bateriile de rachete-antirachete PATRIOT sunt instalate, piloti...... Citeste »
Dobre Valentin-Claudiu – Antroponime geto-dace, tracice si besse scrise pe ostraca descoperite la Krokodilô- Egipt
de Dobre Valentin-Claudiu
Antroponime geto-dace, tracice si besse scrise pe ostraca descoperite la Krokodilô (modern Al-Muwayh), Egipt (Continuare de la editia precedenta) Viata intr-un praesidium si in asezarea Mons Claudianus: Soldatii romani si peregrinii (militarii din trupele auxiliare si locuitorii care nu erau cetateni romani) nu duceau nici macar in zona desertica o viata de privatiuni. Majoritatea locuitorilor asezarilor erau insa nativi egipteni elenizati sau elenofoni. In articolul d-nei Marijke van der Veen (...... Citeste »
De la Cititori »
EVADAREA DIN REALITATE ÎNTRE DORINTA SI IMPERATIV EMOTIONAL
de Octavian Lupu
Sa ne imaginam ca avem ocazia de a pleca undeva departe, intr-un loc in care ne-am dorit dintotdeauna sa traim, insa destinul vietii nu ne-a permis acest lucru. Pentru mine o astfel de destinatie ar putea fi o insula tropicala in mijlocul oceanului Pacific sau poate in Marea Caraibe, unde deopotriva clima blanda, bogatia vegetatiei si cultura locala nealterata prea mult de atingerea civilizatiei mi-ar oferi spatiul necesar pentru a putea visa, crea si descrie simtaminte pozitive in fata miracolu...... Citeste »
Religie »
SCHIMBAREA DATEI SFINTELOR PASTI ESTE ÎMPOTRIVA LEGILOR DIVINE
de Aurel Sas
de Preot Aurel Sas, Iconom Stavrofor „Apoi a grait Domnul cu Moise si Aaron in pamantul Egiptului si le-a zis: Luna aceasta sa va fie inceputul lunilor, sa va fie intaia intre lunile anului. Vorbeste deci la toata obstea fiilor lui Israel… In luna a zecea a lunii acesteia sa-si ia fiecare din capii de familie un miel…” (Iesire 12: 1-3) „Si cand va vor intreba copiii vostri: Ce inseamna randuiala aceasta? Sa le spuneti: Aceasta este jertfa ce o aducem de Pasti Domnului…” (Iesire 12: 26-27) „In vr...... Citeste »
Sport »
Peste 500 de jandarmi asigura ordinea publica la meciul de fotbal România-Uruguay
Peste 500 de jandarmi din cadrul Jandarmeriei Capitalei vor asigura masurile de ordine publica la meciul amical de fotbal Romania - Uruguay, care va avea loc, miercuri, pe Arena Nationala din Capitala, meciul fiind catalogat ca unul cu grad de risc ridicat. Intr-un comunicat remis, marti, AGERPRES, Jandarmeria reaminteste ca spectatorii nu au voie sa introduca in stadion bauturi alcoolice, materiale pirotehnice interzise de lege ori alte obiecte care pot pune in pericol securitatea participantil...... Citeste »
Alpinism: Ascensiunea Crinei Coco Popescu pe Muntele Sidley, certificata de World Records Academy
Alpinista Crina Coco Popescu (17 ani) a primit certificarea din partea World Records Academy pentru ascensiunea, in premiera, a Muntelui Sidley (4.285 m), cel mai inalt vulcan din Antarctica, parte a Circuitului Seven Volcanoes - cei mai inalti vulcani de pe fiecare continent, se arata intr-un comunicat remis Agerpres. Reusita Crinei Coco Popescu a fost desemnata cea mai valoroasa realizare feminina in alpinismul de altitudine in anul 2011, de catre Federatia Romana de Alpinism si Escalada. Coco...... Citeste »
Tenis: Mergea si Daescu au câstigat proba de dublu la Zagreb
Perechea formata din romanii Florin Mergea si Andrei Daescu a castigat proba de dublu a turneului futures de la Zagreb, dotat cu premii totale de 15.000 de dolari, gratie victoriei cu 4-6, 6-4, 10-4 in fata croatilor Ivan si Matej Sabanov. In semifinale, Mergea si Daescu au eliminat cuplul Maximilian Neuchrist (Austria)/ Mate Pavic (Croatia), cu 6-1, 6-1. La simplu, Daescu l-a invins pe suedezul Michael Ryderstedt, cu 5-7, 6-3, 7-5, dar a fost invins in optimi de sarbul Ivan Bjelica, cu 6-1, 6-3...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Pe o strada ingusta, intr-un bloc recent Unde bate vantul si-i pe jos curent, Tanara nevasta plange si suspina Ca-i oprita apa si nu e lumina. Si ca la serviciu sotul ei iubit... A plecat la 6 si n-a mai venit. Orologiul suna noaptea jumatate Jos in bloc la poarta, oare cine bate? - Eu sunt mama soacra, sunt facut covrig Vin de la serviciu si sunt mort de frig! Tanara nevasta fuge sa-i deschida Insa din balcon mama soacra-i striga: - Ora e tarzie, esti un derbedeu Unde ti-e chenzina, nu-ti sunt ...... Citeste »
Flux de stiri »
Proteste în fata Primariei Iasi, unde are loc receptia oferita premierului si membrilor Guvernului
Un grup format din aproximativ 20 de persoane protesteaza, vineri seara, in fata Primariei Iasi, unde are loc receptia oferita cu ocazia prezentei in oras a premierului Ungureanu si a membrilor Guvernului, protestatarii spunand ca in timp ce oamenii au o viata grea politicienii se tin de chermeze . Pe pancartele purtate de protestatari se pot citi mesaje precum: O mana de escroci umilesc iesenii , Cea mai proasta administratie e cea din Iasi , Desteapta-te iesene si DNA infectat de virusul corup...... Citeste »
Preotul român Boian Alexandrovici din Timoc, agresat de un politist si un vames la intrarea în Serbia
Preotul martir Boian Alexandrovici, vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane ''Dacia Felix'' si protopop al Protopopiatului 'Dacia Ripensis' din Serbia de nord-est, a declarat ca a fost victima agresiunii unui politist de frontiera si a unui vames de la punctul sarb de trecere a frontierei ''Gerdap II'', in noaptea de joi spre vineri.Potrivit preotului Alexandrovici, incidentul s-a petrecut cand se inapoia in tara dupa o vizita efectuata, alaturi de presedintele Asociatiei pentru cultura a romanilor-...... Citeste »
Legea lustratiei - adoptata; a fost amendata pentru a fi pusa în acord cu prevederile constitutionale
Bucuresti, 29 feb /Agerpres/ - Proiectul Legii lustratiei, care are in vedere interzicerea unor drepturi pentru cei care au facut parte din aparatul de partid in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, a primit marti votul final al Camerei Deputatilor - for decizional in acest caz. Proiectul de lege a fost adoptat cu 167 de voturi pentru, patru abtineri si niciun vot impotriva. Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat ca Legea lustratiei, adoptata marti de Camera Deputatilor, este discrimina...... Citeste »
Nominalizarile la Premiile UNITER 2012
Uniunea Teatrala din Romania (UNITER) a anuntat marti premiile si nominalizarile pentru premiile Galei UNITER 2012 care va avea loc luni, 23 aprilie, la Sala Majestic a Teatrului Odeon din Bucuresti. Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor si a propunerilor membrilor Senatului UNITER, in sedinta din data de 27 februarie, Senatul le-a acordat premii actorului Valer Dellakeza, actritei Melania Ursu, regizorului Cristian Hadji-Culea, scenografului Judit Dobre-Kothay si pentru critica si i...... Citeste »
Timis: Proiect pentru tinerii etnici români din tarile vecine
Bucuresti, 28 feb /Agerpres/ - Institutul 'Eudoxiu Hurmuzachi' pentru Romanii de Pretutindeni lanseaza, luni, proiectul 'Tutoriat tineri etnici romani', care li se adreseaza tinerilor etnici romani aflati la studii in Romania ( in anul pregatitor si in anul intai), precum si elevilor si studentilor etnici romani din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria, Albania, Macedonia si Ungaria. In cadrul programului se estimeaza participarea a 1.000 de tineri etnici romani, care vor lua parte la o ...... Citeste »
Arestarea a 25 de hackeri Anonymous în Europa si America Latina /Interpol/
Douazeci si cinci de hackeri ai grupului Anonymous au fost arestati in februarie in urma unor atacuri cibernetice lansate din Argentina, Chile, Columbia si Spania, a anuntat marti organizatia internationala Interpol, citata de AFP. 'Operatiunea Unmask a fost lansata la mijlocul lunii februarie, dupa o serie de atacuri cibernetice coordonate lansate din Argentina, Chile, Columbia si Spania impotriva Ministerului columbian al Apararii si a site-urilor presedintiei', precizeaza intr-un comunicat In...... Citeste »
România a atras 750 milioane dolari prin obligatiuni pe piata din SUA
Romania a atras marti fonduri de 750 de milioane de dolari, cu un cupon de 6,75% si un randament in scadere cu 0,425 puncte procentuale, la 6,45%, prin redeschiderea emisiunii de obligatiuni lansata pe piata americana la 31 ianuarie, potrivit site-ului Ministerului Finantelor Publice /MFP/. Emisiunea a fost suprasubscrisa de peste patru ori, valoarea totala a ofertelor depuse de investitori fiind de 3,2 miliarde de dolari. 'Increderea investitorilor in masurile economice adoptate de Romania si i...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page