Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1022 - 18 Februarie, 2012 - Anul XXII
de Andrei Marga
Stabilirea unei noi administratii academice este un moment firesc de reflectie, schimbari de optica, reconsiderari, oriunde in lume. Din pacate, pentru universitatile din tara, acest moment intervine in perioada celei mai grave crize din istoria moderna a Romaniei, pe fondul colapsului administratiei centrale si al degradarii institutionale, civice si morale. In particular, situatia aduce ingrijorari pentru Universitatea Babes-Bolyai - nu numai cea mai mare si mai complexa universitate din tara,......Citeste »
Editoriale »
Din lumea... lui Stanley Kramer (1022)
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus * Foarte probabil, notiunea de “Cassandra Syndrome” nu este un termen familiar pentru multi dintre dumneavoastra. Oricum, pentru o decenta familiaritate, va informez ca termenul a fost introdus in psihologie, politica si stiinta de filosoful francez Gaston Bachelard, in anul 1949. Din start, va sugerez sa faceti distinctie intre politica si stiinta, politica nefiind stiinta ci un domeniu monopolizat de cei mai mari ignoranti si cei mai mari s...... Citeste »
CADEREA DIN SA
de Maria Diana Popescu
Maria Diana Popescu, Agero Ura! si la gara, valiza! Si afara! Inapoi la timplarie, la sapa, la ospatarie, la arat, la strungarie, la semanat, la oi, pe ogoare, respectind Codul Muncii validat de tot de ei , care a transformat lucratorul in zilier ieftin, exploatat zi-lumina, usor de batjocorit si de dat afara. Fara remuneratie, insa. Au destul, deci pot consuma din necinstitele agoniseli. Bratele vinjoase lasate la vatra, odihnite si bine traite, ar scoate tara de pe fundul marii, de unde au aru...... Citeste »
De ce totusi e „bine” ca avem un securist în fruntea guvernului!
de Ionut Tene
De cateva zile de cand avem un lustrabil in fruntea guvernului, un fost membru supleant CC al UTC si sef de serviciu secret extern, parca ma apuca nostalgia dupa Boc. Cu MRU la Palatul Victoria s-a deconspirat o clica securistica transpartinica, si nu numai, care de fapt a condus Romania de 22 de ani. Cu seful SIE la Guvern macar stim un lucru clar: partida fostei securitati si fostele cadre UTC conduc tara pe fata, fara sa se mai ascunda ipocrit dupa biografii democratice si ifose euroatlantice...... Citeste »
Despre oameni si soareci
de Rares Bogdan
Doar titlul este parafrazat dupa John Steinbeck. Nu fac referire la continutul piesei... dar si unii si altii, si oamenii si animalele se ajuta la greu. Singura diferenta este gradul lor de evolutie. Intelegerea si ajutorul dat unui semen in suferinta tin de evolutie. De evolutia personala. De suflet si sensibilitate. De educatia sentimentala. Nu vreau sa jignesc pe nimeni. Nu vreau sa supar pe nimeni. Nu vreau sa cert si nu vreau sa arat cu degetul. Nu pot arunca cu piatra. Nu am statura morala...... Citeste »
Politica »
Protestatarii din Piata Universitatii Bucuresti
C O M U N I C A T Protestatarii din Piata Universitatii Bucuresti au luat de alt act de aroganta manifestat de noul prim ministru Ungureanu (SIE-PDL-UDMR-UNPR+alte minoritati) (nelegitim) cu prilejul primei sale vizite de lucru in tara. S-au constatat aceleasi obiceiuri ca ale marelui conducator, aflat la “munca” la Predal. Nu a pierdut prilejul sa jigneasca grosolan pe locuitorii satelor sinistrate, marea lor majoritate oameni in varsta de peste 60 de ani, pe care i-a acuzat, nejustificat, de l...... Citeste »
Cultura »
UN OM NEBUN SI-ATÂT DE OM!
Convorbire cu ZOLTAN TERNER, autorul recentei carti de succes: „LUMEA DE SUB POD sI ZARVA EI” (Continuare din editia precedenta) Roni CACIULARU: Le scoateti din cap si acum, iar ele devin eseuri, filme, povestiri, versuri... Cartea de curand aparuta („Lumea de sub pod si zarva ei”) este, de exemplu, un succes incontestabil. Face valuri, cum se spune. Ma gandesc, printre altele, si la Colocviul de la Asociatia Scriitorilor Israelieni de Limba Romana, condus cu inteligenta si subtilitate de Profes...... Citeste »
CATRE DIMITRIE GRAMA
de Corneliu Leu
(Continuare din editia precedenta) Spre a-i evalua real, trebuie sa precizam ca aceia care s-au pretat la asa ceva nu erau slujitori in adevaratul inteles al cuvantului. Erau, de fapt, racolati ca agenti ai securitatii sau ai intereselor de partid marxist-leninist printre credinciosii Bisericii si specializati a face diverse slujbe in interiorul ei. Ii putem ierta, dar nu le putem inversa identitatea. Am un exemplu chiar din dosarul de urmarire al tatalui meu; urmarire care a functionat atat de ...... Citeste »
SPRE A ÎNDEPARTA O NEDREPTATE CARE PERSISTA
de Corneliu LEU
Intru explicarea acestei carti: Ca, in anul de blestem bolsevic 1949, Episcopul Grigorie Leu a fost ucis de guvernarea comunista devenind martir al Ortodoxiei, este un fapt explicabil: Prin actele sale de dreapta credinta si de aparare a ei, ajunsese a fi nu numai incomod regimului dictatorial, ci chiar periculos inaintarii acestuia, contrazicandu-l prin adevarurile ce ii erau intelese si crezute de populatie. Trebuia inlaturat; iar, fiindca personalitatea lui era in atentie publica atragand si ...... Citeste »
Cultura si credinta »
MARK TWAIN: "Nu ma deranjeaza ceea ce nu înteleg din Biblie, ma deranjeaza ceea ce înteleg din ea"
de Benone Burtescu
Este declaratia de mare sinceritate a celebrului scriitor in care foarte adesea ne regasim. O realitate nefericita. Sfintele Scripturi au fost scrise pentru a fi intelese. De ce unii si uneori nu intelegem multe lucruri din Scripturi sau le intelegem gresit, este o alta problema care tine de o sumedenie de motive diferite, de la caz la caz si care nu fac nici dovada, nici scuza. Daca se intampla neintelegerea lor, cauza trebuie cautata la noi si nu la Scriptura. A spune ca in Sfintele Scripturi ...... Citeste »
Istorie »
OCCIDENTALIZAREA ROMANILOR - 2012
de Viorel Roman
Conflictul dintre lumea anglo-saxona, atlantica si cea continentala, central-europeana, germanica, a generat un razboi de treizeci de ani 1914-1945, menit sa distruga complet Germania. Asta a urmarit si a declarat deschis Churchill si contemporanul nostru Kissinger confirma asta din nou: in ultima instanta s-au purtat doua razboaie mondiale pentru a impiedica rolul dominant al Germaniei. Apoi integrarea germanilor ocupati militar de anglo-americani intr-o organizatie paneuropeana, urmarea impied...... Citeste »
Scrisoare deschisa poporului român transmisa de arhimandritul Iustin Pârvu - Mesajul tablitelor de la Tartaria
Iti scriu pentru ca sper ca macar acum, sa iti amintesti cine ai fost,cine esti si poate asa vezi incotro te indrepti!Esti singurul popor european care traieste inca acolo unde s-a nascut. Nu o spun eu, o spune istoria popoarelor. O fi mult, o fi putin, nu stiu dar stiu ca esti unic in Europa, aceasta Europa care te loveste, te jigneste si te umileste. De ce o lasi sa faca asta, cand tu esti singurul popor nascut , crescut si educat in granitele sale ?Esti primul popor din lume care a folosit sc...... Citeste »
JURNAL DE INCEPUT SI SFIRSIT DE RAZBOI
de Gyuri Goldhammer
(Continuare din editia precedenta) 6 februarie 2012 Sintem din nou amenintati ca rachetele sint indreptate spre noi. 26000 de rachete cu diverse incarcaturi din Iran-Liban-Siria-Gaza. 7 februarie 2012 Mereu mai actuale stirile cu referire la bomba atomica . Mi-am reamintit ce am citit odata, cum se credea ca progresele tehnice si in domeniul armamentelor vor frina viitoarelor razboaie. -Praful de pusca va inlocui sulita si arcul, precizia si aparitia armelor de foc vor pune capat confruntarilor....... Citeste »
De la Cititori »
PRIMIM DE LA CITITORI
Ma numesc Florin Preda-Dochinoiu si sunt fondatorul Salonulu de pictura ,,ARTE MICI”. Salonul de pictura ,,ARTE MICI” (eveniment clandestin de forma, pata si culoare) urmareste promovarea artistilor cu varste cuprinse intre 3 si 15 ani, fiind organizat pe trei grupe (3-6 ani, 7-10 ani si 11-15 ani ) numai pentru sectiunea PICTURA (acuarela, tempera, guase, acrylic, ulei si tehnica mixta). Momentan, concursul este deschis numai artistilor din Romania, Republica Moldova si diaspora. In semn de adm...... Citeste »
Sport »
Elisabeta Lipa, câstigatoare a Premiului ``Fair Play Mecenate``
Bucuresti, 14 feb /Agerpres/ - Elisabeta Lipa, presedintele Clubului Sportiv Dinamo si al Federatiei Romane de Canotaj, a fost distinsa cu Premiul ''Fair Play Mecenate'', pe care il va primi cu prilejul unei festivitati programate pe 4 iulie la Cortona, in Italia. Elisabeta Lipa a fost desemnata castigatoare a Premiului Fair Play 2012 si a titlului de Ambasadoare Fair Play in urma deliberarilor unui juriu format din experti ai elitei sportive mondiale, pe baza unor principii de etica universala ...... Citeste »
Din Comunitate »
Unirea, sarbatoare a romanilor “de un cuget si de-o simtire”, la “Viitorul Roman”
de Anca Adumitroaie
de Anca Adumitroaie Cind eram copil, numele Principelui Unirii era pomenit de nenumarate ori in familia mea, de catre parinti, ambii profesori universitari la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Povesti frumoase in file de istorie mi-au leganat anii de fetita si adolescenta, nutrindu-mi iubirea de carte si provocindu-mi imaginatia, calatoare in negura atitor ani. Tatal meu a fost si este un orator de mare finete, daruit cu harul istorisirii si poreclit de prieteni, mai in gluma, mai in...... Citeste »
ASOCIATIA ROMANILOR DIN ITALIA
Via Fringuello, N° 50 A, Roma Tel / Fax 0039 06. 263162 E-mail – info associazionedeiromeni.it Nepasarea si incapacitatea Guvernului de a gestiona o situatie de urgenta Secret de stat Pare ca unul din putinele lucruri bune facute de ex-Guvernul Boc, a fost o declaratie a fostului ministru de Interne, Traian Igas, din data 2 februarie a.c. „Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a declarat acum doua zile, pentru evz.ro ca ne asteapta cateva zile extrem de dificile care vor depasi re...... Citeste »
De vorba cu o Personalitate a Anului 2011 despre România Europeana ; Interviu cu domnul Eugen Lucan, Membru al Comitetului Economic Social European de la Bruxelles
de Simona Botezan
Simona Mihaela Botezan, Washington D.C. (Continuare din editia precedenta) 3. Pe pagina dumneavoastra web www.eugenlucan.eu am remarcat un motto: “Unity in Diversity”, pe care eu il asociez cu definitia multiculturalitatii, o tema de mare interes si actualitate pentru politicienii americani. Ce reprezinta pentru dumneavoastra unitatea in diversitate? Unitate in Diversitate reprezinta acel ansamblu de valori universale care sunt Binele, Frumusetea, Armonia, Intelepciunea, Bunatatea, Iubirea, Comp...... Citeste »
MAI SUNT CERSETORI IN LUMEA ASTA! (II)
de Vavila Popovici
„Un cersetor sanatos este mai fericit decat un rege bolnav.” Arthur Schopenhauer (Continuare din editia precedenta) Incepand cu Noul Testament, cersetorul a devenit personajul unei saracii care nu poate fi condamnata; pe vremea crestinismului medieval el a fost privit ca un potential Hristos revenit printre oameni pentru a-i incerca. Avem si noi romanii povesti cu acest subiect care reflecta viziunea poporului fata de acest personaj. Scriitorul Ion Creanga, recunoscut datorita maiestriei basmelo...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Bancurile tineretii noastre Parca..... ieri ne amuzam... pe sest... Au trecut anii, raman amintirile... Iti mai amintesti ? Ben Todica, Australia Gigel, fericit, catre invatatoare: - Tovarasa, ne-a fatat pisica cinci pisoi si sa stiti ca toti cinci sunt comunisti. Dupa un timp, invatatoarea se intereseaza ce mai fac pisoii comunisti. - Sunt bine, raspunde Gigel, dar nu mai sunt comunisti. - Cum asa? - Pai, acum au facut ochi. * De ce este societatea socialista multilateral dezvoltata cea mai ava...... Citeste »
Flux de stiri »
Turneu în Franta si SUA în memoria Doinei si Ion Aldea-Teodorovici
Sub genericul „Dragostea ce misca sori si stele”, o serie de spectacole dedicate creatiei sotilor Doina si Ion Aldea Teodorovici se desfasoara, in perioada 8 – 20 februarie, la Paris (9 februarie), New York (11, 12, 17 februarie) si Washington (15 februarie). Concertele sunt sustinute de un grup de sase artisti romani din Republica Moldova care interpreteaza melodii din repertoriul Doinei si Ion Aldea Teodorovici, iar actorul Nicolae Jelescu sustine un recital de poezie pe versurile poetilor Mih...... Citeste »
Comunicat de presa - Asociatia 21 Decembrie 1989
Comunicat Apel umanitar pentru salvarea vietii lui Teodor Maries care se afla in a 88-a zi de greva a foamei pentru adoptarea Legii lustratiei, a Legii imprescriptibilitatii crimelor impotriva umanitatii si a Legii recunostintei fata de eroii revolutiei anticomuniste. - 16 februarie 2012 - Apel adresat d-rei Roberta Anastase - presedinta a Camerei Deputatilor, d-lui Vasile Blaga - presedintele Senatului, precum si demnitarilor regimului Basescu, semnatari ai apelului meu pentru condamnarea comun...... Citeste »
Deputatii olandezi dezbat raportul României din cadrul MCV privind reforma în justitie si combaterea coruptiei
Bucuresti, 16 feb /Agerpres/ - Deputatii olandezi dezbat, joi, rapoartele intermediare elaborate de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), instituit la aderarea Romaniei si a Bulgariei la UE pentru a monitoriza reformele in justitie si eforturile de combatere a coruptiei. De pozitia Olandei, in aceste doua dosare, depinde aderarea Romaniei si a Bulgariei, la Spatiul Schengen. Potrivit RFI, rapoartele date publicitatii de Comisia Europeana, la 8 februarie, au f...... Citeste »
Celebrul scriitor israelian Amos Oz, la Bucuresti
Bucuresti, 14 feb /Agerpres/ - Amos Oz, unul dintre cei mai importanti scriitori israelieni, va fi prezent la Bucuresti, in perioada 27-28 februarie, la invitatia Editurii Humanitas Fiction, care i-a publicat cele mai multe carti in limba romana si a Ambasadei Israelului la Bucuresti. Amos Oz va sustine o conferinta de presa luni, 27 februarie, la ora 12.00, la Hotelul InterContinental, Sala Fortuna Est, etajul 2, iar de la ora 18.30, la Ateneul Roman, va avea loc conferinta 'Amos Oz, in dialog ...... Citeste »
Angela Gheorghiu: Momentul muzical al balului Operei este doar o adiere proaspata /interviu APA/
Bucuresi,14 feb/Agerpres/ - Soprana romana Angela Gheorghiu va interpreta joi, in deschiderea Opernball (Balul Operei Vieneze), 'Habanera din opera Carmen a lui Georges Bizet si I Could Have Danced All Night din musicalul My fair Lady. Intr-un interviu acordat agentiei austriece de presa APA, artista a apreciat ca ar trebui sa se puna mai mult accent pe momentul muzical al balului. 'Momentul muzical al balului, parte a deschiderii oficiale a acestuia, este doar o adiere proaspata', a afirmat sop...... Citeste »
Filmele românesti: prezenta constanta la Festivalul de Film de la Dublin
Bucuresti, 14 feb /Agerpres/ - Cel mai mare festival de film din Irlanda si unul dintre cele mai apreciate pe plan international incepe joi, 16 februarie, promovarea filmului romanesc contemporan prin proiectarea filmului 'Crulic, drumul spre dincolo' de Anca Damian (18 februarie), urmat de 'Din dragoste, cu cele mai bune intentii' de Adrian Sitaru (22 februarie) si 'Aurora' de Cristi Puiu (in 26 februarie), informeaza ICR Londra. Regizoarea Anca Damian va fi prezenta la Dublin pentru a-si promo...... Citeste »
Camera Deputatilor: Victimele violentei în familie ar putea obtine ordine de restrictie si de protectie
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti, pe articole, un proiect care modifica legea privind prevenirea si combaterea violentei in familie prin introducerea ordinului de protectie si a ordinului de restrictie in acest domeniu. Principala modificare adusa de proiectul initiat de mai multi deputati si senatori PDL este includerea unor mijloace specifice de drept civil cum ar fi ordinul de protectie si ordinul de restrictie ca mijloc de eficientizare a activitatii autoritatilor pentru sustinerea...... Citeste »
Fenomenele meteo extreme au provocat pagube de 10 - 20 milioane de euro pentru Electrica SA
Compania Electrica SA a suferit pagube cuprinse intre 10 si 20 milioane euro in urma fenomenelor meteorologice extreme din ultimele zile, a declarat, marti, intr-un briefing de presa, directorul general al societatii, Ioan Folescu. Potrivit sursei citate, avarii de o asemenea amploare au loc numai odata la cateva zeci de ani. In total 200 de stalpi de beton au fost rupti, jumatate dintre acestia fiind deja inlocuiti. Reparatiile in privinta deranjamentelor comune urmau sa fie finalizate miercuri...... Citeste »
DIAZ - un succes al corpoductiei românesti la Berlinala
Berlin, 14 feb /Agerpres/ - Prezentat in premiera duminica seara, filmul intitulat de regizorul italian Daniele Vicari DIAZ - NU STERGETI ACEST SANGE! este un puternic denunt la adresa politiei italiene care, cu cativa ani in urma, a reprimat sangeros o demonstratie de protest a tineretului. Din punctul nostru de vedere e important fiindca reprezinta un succes in activitatea de coproductie a cinematografiei romanesti. Pe pagina de garda a genericului sta scris Coproductie italo-romana-franceza c...... Citeste »
Rugbystii se alatura actiunilor de deszapezire din Bucuresti si din tara
Bucuresti, 14 feb /Agerpres/ - Federatia Romana de Rugby a decis sa se alature eforturilor autoritatilor din zonele afectate de ninsori. Astfel, marti dimineata, incepand cu ora 07,00, seniori si juniori de la cluburile Steaua, Dinamo, CSM, Colegiul Tehnic Material Rulant, Olimpia si Liceul Aurel Vlaicu, impreuna cu reprezentanti ai FRR vor ajuta la deszapezirea mai multor spitale din Sectorul 1 al Capitalei. 'Am discutat cu primarul Andrei Chiliman si ne-am oferit sprijinul in aceasta situatie ...... Citeste »
353 trenuri de calatori anulate, sapte linii de cale ferata închise, marti dimineata
Bucuresti, 14 feb /Agerpres/ - Un numar de 353 trenuri de calatori erau anulate marti dimineata, reprezentand circa 18 la suta din numarul total de trenuri ce s-ar fi aflat in circulatie intr-o zi normala (1.947). De asemenea, erau inchise sapte sectii feroviare, iar pe 13 sectii circulatia se desfasura cu locomotive diesel, conform datelor prezentate marti, intr-un briefing de presa, de reprezentantii CFR Calatori. Un numar de sase trenuri care aveau ca destinatie Iasi sau Bucuresti inregistrau...... Citeste »
Eurodeputatii cer o implicare sporita a CE în ajutorarea persoanelor fara adapost
Bucuresti, 14 feb - Este vital ca statele membre sa aiba in vigoare masuri pentru ajutorarea celor fara adapost mai ales in perioada iernii, iar Comisia Europeana are rolul de a sustine statele membre in aceasta provocare serioasa, a declarat luni, in plenul PE la Strasbourg, comisarul european pentru piata interna si servicii Michel Barnier, in dezbaterea 'Situatia persoanelor fara adapost in Europa ca urmare a valului de frig'. Potrivit lui Barnier, situatia actuala serioasa din mai multe stat...... Citeste »
Peste 8.200 de unitati de învatamânt închise din cauza vremii nefavorabile
Bucuresti, 14 feb /Agerpres/ - Un numar de 8.212 unitati de invatamant in care studiaza 1.178.380 elevi sunt inchise marti din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, conform datelor centralizate, la ora 10,00, de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Potrivit unui comunicat de presa al MECTS remis marti AGERPRES, 10 inspectorate scolare judetene au raportat suspendarea cursurilor in mai putin de 10 unitati de invatamant, 6 judete inregistreaza maximum 100 de un...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page