Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1018 - 21 Ianuarie, 2012 - Anul XXII
de Andrei Marga
In urma cu cateva saptamani, trei fapte au starnit opinia oamenilor din Romania: arestarea primarului de la Cluj sub acuzatia de “mita in forma continuata”, declaratia lui Basescu, facuta la Berlin, ca tara noastra ar avea prea multi filosofi, si anuntarea bugetului pe 2012, care reduce alocatiile la sectoare de baza (educatie, in primul rand, care ajunge, oficial, la 2,9% din produsul intern brut) si mareste cheltuielile prezidentiale. Se pune intrebarea: nu ar fi cazul ca aceste trei fapte sa ......Citeste »
Editoriale »
Din lumea... lui Stanley Kramer (1018)
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus * Fara a avea pretentia ca va dau cel mai pertinent sfat cu putinta, pentru a supravietui intr-un Mapamond aflat intr-o alarmanta stare de degradare, doresc sa va familiarizez cu unul dintre cei mai mari oratori ai Americii, om politic de mare calibru, unul dintre parintii fondatori ai acestei foste unici democratii a lumii, persoana care alaturi de Samuel Adams si Thomas Paine, va fi reamintita ca cel mai influent advocat al Revolutiei Ameri...... Citeste »
Am fost în Piata Unirii – un creuzet social nemaiîntâlnit
de Ionut Tene
Numai daca mergi personal in piata si simti pulsul manifestantilor poti sa-i intelegi si sa ai o perceptie asupra miscarilor din ultimele zile de la Cluj-Napoca. Aseara am fost de la ora 19.00 in mijlocul protestatarilor din Piata Unirii. La un moment dat s-au adunat peste 1000 de persoane in fata statuii lui Matei Corvin. De la inceput am fost uimit de creuzetul social si politic al participantilor la miting. In realitate nu a fost un singur miting cum s-a vazut la televizor. In fata camerelor ...... Citeste »
"NU HARUL, CI LACRIMA MEA E MARE!"
de Lazar Ladariu
In curand se vor implini (la 18 ianuarie a.c.) trei ani de la plecarea lui Grigore Vieru, chemat, inainte de vreme, la Maritul Domn al Indurarilor. Doi ani fara nemuritul simbol al Basarabiei, eternul Grigore Vieru, cea mai limpede constiinta a Basarabiei . Doi ani scursi in clepsidra vremii de la plecarea la Domnul a autorului cartilor Izvorul si clipa , Radacina de foc , Alarma , Strigat-am catre tine , Taina care ma apara , amintind doar cateva dintre ele, intr-o insotire a intoarcerii in tim...... Citeste »
DREPTUL LA LEHAMITE
de Maria Diana Popescu
Maria Diana Popescu, Agero Motiv de ingrijorare la scara mondiala, nicidecum de amuzament: mii de tineri din peste 27 de tari au lasat pantalonii si fustele acasa si au expus, fara nicio jena, lenjeria intima. Toata ziua de 10 ianuarie, zic ei, de „ziua internationala fara pantaloni” au calatorit mai mult goi cu metroul. Cine se amuza pe seama lor? Cine a ingaduit o astfel de zi? Incornoratii, fireste. Sminteala de la ei vine, este ca mucegaiul si se intinde iute pe portiuni mari. Daca n-o tii l...... Citeste »
ÎNCEPUT DE AN SAU SFÂRSIT DE RABDARE?
de Iacob CAZACU-ISTRATI
„Lung e drumul Si cotit…, dar mergi pe el Drept, ca sa nu te clatine indoielile si vei ajunge la implinire…” Iacob Cazacu-Istrati Boala unor lideri aflati prea de mult la putere este, cred egoismul vicios. si cu cat e mai sus pozitia, cu atat mai mare este egoismul si ambitia, invidia si fatarnicia, nemaivorbind de minciuna, traditional aflata in varful piramidei politicii noastre nationale. Pentru un om normal, ceea, ce se petrece astazi in societatea noastra este o enigma. De ce? Pentru, ca ac...... Citeste »
Politica »
"Ghici ghicitoarea mea: cine va pleca...?!"
de Ioan Husar
Editorialul, din 6 ianuarie a.c., l-am intitulat: In 2012, va continua razboiul politic si financiareconomic.” De fapt, am facut o analiza a situatiei financiar-economica din 2011 a tarilor din zona euro si a celorlalte 10 din Uniunea Europeana, a efectelor cauzate de cel de-al doilea val al crizei asupra inrautatirii nivelului de trai, a situatiei sociale din toate aceste tari, fapt care a provocat ample miscari de protest, datorita masurilor de austeritate luate de guverne. Semnalam prognoza s...... Citeste »
Cultura »
Cultura fiecarui popor are un ceas al ei de lumina!
Fi-va ceasul EMINESCU! Maria Diana Popescu, Agero Grafica Ion Maldarescu, Agero Sa ne aducem aminte de Eminescu nu doar pe 15 ianuarie si pe 15 iunie, ci in fiecare zi! Poetul “nepereche”, cum avea sa-l numeasca George Calinescu, cel care a dat masura geniului creatiei romanesti, ca valoare absoluta, inscriindu-se, dupa aprecierea lui Tudor Vianu, alaturi de Dante, Goethe, Shelley, Hugo, in galeria valorilor universale, Eminescu este sarbatorit an de an. Cel mai mare scriitor roman pe care l-a i...... Citeste »
PROFETISMUL EMINESCIAN
de Adrian Botez
Prof. Dr. Adrian Botez (Continuare din editia perecedenta) Ne permitem sa glosam asupra spuselor lui Eminescu: a) misiunea romanilor nu se realizeaza prin extensie, ci in intensivitate spatiala (“in hotarele stramte ale tarei romanesti”), intr-o presiune centripetala care, singura, poate asigura transgresiunea (din spatiul fizic in cel spiritual); nu este o misiune aparenta (de agresivitate dilatatorie in plan spatial fizic), ci una ascunsa, pur spirituala, de centripetism calitativ-spiritual: “...... Citeste »
Cultura si credinta »
CLOCOTUL de BOBOTEAZA
de Benone Burtescu
Un ziarist prieten, care cumva crede in Dumnezeu dar a carui amprenta de suflet este seculara, m-a clocotit la figurat chiar acum de boboteaza. De Craciun m-a lasat in pace considerand ca NASTEREA DOMNULUI este un subiect mai delicat de abordat prin importanta lui si ca chiar daca mitul mosului nu poate fi ridicat la rang de sarbatoare, frumoasele colinde care imbraca evenimentul merita ocrotite. Cand s-a ajuns insa la boboteaza nu a mai rabdat si cu toata prietenia noastra in loc sa ma arunce i...... Citeste »
Istorie »
ELIBERATORUL POPOARELOR
de Corneliu FLOREA
STALIN: „URSS din incercuirea capitalista trebuie sa lupte pana cand si ultima tara din lume va deveni o republica in componenta URSS” SPARGATORUL DE GHEATA de Victor Suvorov, pagina 305, Editura Policrom, 2010 VICTOR SUVOROV fost spion sovietic, in timpul razboiului rece, a hotarat sa ramana in Occident si sa dezvaluie adevaruri despre „Cine a declansat al doilea razboi mondial?”. Aceasta intrebare este subtitlul volumului „SPARGATORUL DE GHEATA”, aparut in limba romana la Editura Polirom in 20...... Citeste »
De la Cititori »
Unde ne distram in Europa?
de Corneliu Vlad
Ca sa nu ramana, ca Goe, repetenta si anul acesta in clasamente europene, Romania a prins in ultimele zile ale lui decembrie 2011 un loc fruntas, pe bune, la ceva: Bucurestiul e al doilea oras cel mai cool din Europa. Asta e esenta. Altfel, sunt mai multe de dezvoltat. Incepand cu ce inseamna cool. Pentru un dictionar roman-englez din 1965, doar rece, racoare si tot ce mai poate iesi de aici. Pentru initiati , un fel estetic de a privi si a trai viata, de la Aristotel si Shakespeare pana la Brec...... Citeste »
APEL - Condamnam tentativa de confiscare a protestelor. PDL si PSD / aceeasi mizerie!
Subsemnatii, participanti la protestele spontane impotriva guvernarii Basescu, condamnam tentativa PSD si PNL de confiscare a protestelor. Asistam la scenariul din 1989-90, cand revolutia tineretului a fost furata in folosul unor politicieni corupti si incompetenti. PSD si PNL sunt la fel de vinovate de dezastrul tarii. Atat PDL cat si PSD sunt descendentele directe ale FSN, mostenitorul PCR. Ca nationalisti, nu putem accepta inlocuirea guvernului PDL cu un guvern PSD-PNL. Ar fi doar o schimbare...... Citeste »
Sport »
Strategia fotbalului românesc pâna în 2016
Bucuresti, 17 ian /Agerpres/ - Antrenorii romani au aflat elementele principale ale strategiei fotbalului din tara noastra, pana in anul 2016, cu ocazia unui curs de perfectionare pentru reinnoirea licentei A si B, care s-a desfasurat marti in Sala Dobrin de la sediul Federatiei Romane de Fotbal. Marian Mihail, directorul tehnic national, din cadrul FRF, a prezentat ''Noua strategie de dezvoltare a fotbalului romanesc, 2012-2016''. Astfel, el a vorbit despre etapele si domeniile prioritare ale a...... Citeste »
Din Comunitate »
Noua lege a imigratiei in SUA, Ianuarie 2012
Noua lege va intra in dezbaterea Senatului American dupa 23 ianuarie 2012. Se preconizeaza modificari majore ale conditiilor de emigrare in SUA, iar unele dintre propuneri arata ca interesele Statelor Unite s-au schimbat, se indreapta spre cele doua tari mari din Asia, in detrimentul partenerilor traditionali, al fondatorilor SUA si al aliatilor NATO. Stiu ca obisnuiti sa publicati articole in limba romana, dar de data aceasta va rog sa faceti o exceptie si sa-l mediatizati in limba engleza, deo...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Pe vremea comunismului, un barbat a intrat intr-un magazin alimentar si a intrebat: - Nu va suparati, aveti carne? - Nu, aici nu avem peste! Dincolo nu avem carne… * Doi amici discuta: - Stii ce este un barbat diplomat? - Un barbat diplomat este acela care isi aminteste de ziua de nastere a unei femei, dar ii uita varsta. * Invatatoarea se adreseaza elevilor: - Copii, doamna care tocmai a venit la noi este de la Statistici sociale si vrea sa cerceteze nivelul de trai. Adica vrea sa stie ce va li...... Citeste »
Flux de stiri »
De Ziua Nationala a Culturii, Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, a acordat un premiu special jurnalistei Zinaida Izbas
Cu ocazia Zilei Nationale a Culturii si implinirea a 162 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu, Secretarul de stat pentru Romanii de Pretutindeni, Eugen Tomac, a acordat o diploma de excelenta si un premiu special doamnei Zinaida Izbas, una dintre cele mai cunoscute jurnaliste din Republica Moldova. „Daruirea si pasiunea cu care intelegeti sa va tratati meseria se constituie in una dintre cele mai importante contributii aduse dezvoltarii si promovarii culturii in Republica Moldova. Cele ...... Citeste »
Emil Boc: Am luat decizia revocarii din functie a ministrului Baconschi
Bucuresti, 23 ian /Agerpres/ - Premierul Emil Boc a anuntat, luni, ca a luat decizia revocarii din functie a ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, pentru declaratiile la adresa protestatarilor. Am luat decizia de revocare a ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi si am inaintat presedintelui Romaniei propunerea de revocare din functie pentru declaratiile facute , a spus Boc de la tribuna Parlamentului. Premierul si-a prezentat scuze romanilor pentru declaratiile unor membri ...... Citeste »
Moody`s: protestele din România îngreuneaza implementarea reformelor structurale
Bucuresti, 23 ian / Agerpres/ - Agentia de evaluare financiara Moody's a anuntat luni ca protestele de strada din Romania, descrise ca cele mai ample si mai violente din ultimii zece ani, au un impact negativ pentru ratingul tarii, deoarece vor ingreuna sarcina guvernului de a continua pe calea reformelor fiscale si structurale, se arata intr-un raport special al agentiei de evaluare. 'Reformarea sistemului de sanatate face parte din angajamentele luate fata de FMI, UE si Banca Mondiala, pentru ...... Citeste »
Constanta: Crucisatorul Vella Gulf va desfasura exercitii în Marea Neagra, în colaborare cu fregata Regina Maria
Bucuresti, 23 ian /Agerpres/ - Nava militara americana USS Vella Gulf a sosit duminica dimineata in Portul Constanta, in cadrul unei vizite de trei zile,iar pe parcursul escalei echipajul va desfasura mai multe actiuni in cooperare cu Fortele Navale Romane. Crucisatorul USS Vella Gulf a fost lansat la apa in urma la inceputul anilor 90 si este proiectat sa sustina actiuni militare impotriva tintelor aeriene si submarine. In cadrul vizitei organizata la bordul vasului, comandatul crucisatorului, ...... Citeste »
Românii din Italia, solidari cu manifestantii din România
Bucuresti, 19 ian /Agerpres/ - Asociatia Romanilor din Italia (ARI) ii chema pe romanii din capitala Italiei duminica, 22 ianuarie, sa picheteze sediul Ambasadei Romaniei la Roma, in semn de solidaritate cu manifestantii care au iesit in strada in orasele Romaniei, informeaza ARI intr-un comunicat de presa difuzat miercuri. 'Noi, romanii din diaspora, suntem solidari cu cei care cer demisia celor care au adus tara intr-o situatie catastrofala. Toate tarile din Europa au luat masuri de austeritat...... Citeste »
A SAPTEA ZI DE PROTESTE ÎN TARA. Mii de persoane au iesi în strada sa ceara alegeri anticipate si demisia Guvernului
Mii de persoane s-au adunat joi, in cea de-a saptea zi de proteste, cerand organizarea de alegeri anticipate. Manifestanti striga sloganuri antiprezidentiale si antiguvernamentale. Protestele au inceput sa se incheie in mai multe judete din tara. Aproximativ 500 de membri si simpatizanti PSD protesteaza, joi seara, in fata Prefecturii din Iasi, cerand organizarea de alegeri anticipate. Manifestantii au pancarte cu mesajele Jos Basescu , Demisia si Vrem anticipate . Este cel mai puternic mesaj pe...... Citeste »
A SAPTEA ZI DE PROTESTE ÎN CAPITALA: Manifestantii USL si protestatarii din Piata Universitatii au blocat circulatia spre Romana. Ludovic Orban, huiduit si îmbrâncit din nou
Cateva mii de oameni protesteaza in Piata Universitatii, numarul manifestantilor crescand dupa ce la Universitate au venit si manifestantii de la mitingul USL. O parte dintre manifestantii de la mitingul USL s-au alaturat protestatarilor din Piata Universitatii, dupa ce au trecut de cordonul de jandarmi de pe Bulevardul Magheru. Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti, Georgian Enache, a declarat pentru MEDIAFAX ca in Piata Universitatii sunt forte de ordine suficiente, fara a preciza exa...... Citeste »
Kelemen si o frunza de marijuana în locul siglei UDMR, la protestul de la Târgu Mures
Peste doua sute de persoane protesteaza, joi seara, in centrul municipiului Targu Mures si striga Hotii , iar o persoana are o pancarta cu fotografia liderului UDMR, Kelemen Hunor, avand o sapca marinareasca, iar in locul siglei formatiunii este desenata o frunza de marijuana. Protestatarii s-au adunat in jurul orei 18.00 la ceasul din municipiul Targu Mures, avand pancarte pe care scrie Dictatorii pica iarna , Romani, maghiari, suntem solidari , Un cizmar si un marinar, ne-au luat tot din buzun...... Citeste »
HARGHITA, la PROTEST: 200 de persoane scandeaza "Români, maghiari - traiasca! La multi ani!"
Peste 200 de persoane, intre care si liderii USL din Harghita, au protestat, joi, in fata Prefecturii din Miercurea Ciuc, unde au cerut demisia presedintelui Traian Basescu, a Guvernului si organizarea de alegeri anticipate, fiind prima actiune de protest din judet din aceasta perioada. Pentru prima oara de cand au fost declansate protestele la nivel national, harghitenii s-au alaturat, joi, manifestantilor din restul tarii, cerand demisia presedintelui Traian Basescu si a Guvernului condus de E...... Citeste »
Situatia din România, evocata de Hannes Swoboda în dezbaterea privind prioritatile presedintiei Consiliului UE
Bruxelles, 18 ian /Agerpres/ - Noul lider al grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European (S&D), Hannes Swoboda, a evocat miercuri situatia din Romania in timpul dezbaterii din plenul PE, de la Strasbourg, privind programul presedintiei daneze a Consiliului UE. Sunt de acord cu colega mea social-democrata Helle Thorning-Schmidt (premierul Danemarcei - n.red.) ca trebuie sa ne angajam activ intr-o noua dezbatere despre Europa. Totusi, multi dintre jucatorii care acum decid ...... Citeste »
România în a cincea zi de proteste. Aproape 9.700 de manifestanti au cerut demisia guvernului, a presedintelui si a Parlamentului
Bucuresti, 18 ian /Agerpres/ - Aproximativ 9.700 de romani din 60 de localitati ale tarii au iesit in strada si marti, pentru a cincea zi consecutiv, cerand demisia sefului statului si a Guvernului. La Bucuresti, manifestatia, pasnica, a tinut tot pana la miezul noptii. Tineri si varstnici au scandat lozinci antiguvernamentale si antiprezidentiale, au fluturat steaguri tricolore, iar in Piata Universitatii din Capitala au afisat lozinci pe care se putea citi Ocupati Piata, Ocupati Romania , A in...... Citeste »
MAE:13 dintre românii aflati pe nava Costa Concordia au ajuns deja în România;urmeaza sa fie repatriati si ceilalti
Bucuresti, 17 ian /Agerpres/ - Ambasada Romaniei la Roma i-a confirmat Ministerului Afacerilor Externe ca, pana in prezent, din cei 29 de turisti romani, aflati la bordul navei de croaziera Costa Concordia, 13 au ajuns deja in Romania in data de 15 ianuarie, patru persoane s-au intors in alte tari in care sunt rezidente, cinci fiind rezidente in Italia, iar ceilalti cetateni romani urmeaza sa fie repatriati. Oficiile diplomatice ale Romaniei in Italia (Ambasada Romaniei la Roma, Consulatele Gene...... Citeste »
TIAD:România, o destinatie pentru investitii mai buna decât alte tari din UE, pentru turci
Bucuresti, 17 ian /Agerpres/ - Romania este, pentru investitorii turci, o destinatie pentru investitii mult mai buna decat multe alte tari din Uniunea Europeana, afirma Asociatia Oamenilor de Afaceri Turci din Romania (TIAD), intr-un comunicat remis luni AGERPRES. Conform sursei citate, TIAD va crea, impreuna cu reprezentati ai Ambasadei Turciei in Romania si ai Ministerului Afacerilor Externe, un grup de lucru comun care sa initieze proiecte de cooperare in vederea cresterii vizibilitatii comun...... Citeste »
Dacia Lodgy va fi lansata în România în iunie
Bucuresti, 17 ian /Agerpres/ - Automobilul Dacia Lodgy, care va fi prezentat la Salonul auto de la Geneva in luna martie, va fi lansat pe piata romaneasca in luna iunie, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, directorul comercial al companiei Dacia, Thomas Dubruel. 'Primele livrari de Lodgy vor fi in luna iunie, speram in cantitati suficiente pentru clienti', a spus Dubruel. In 2012, Dacia va lansa si o noua furgoneta si noua generatie Logan. Furgoneta va fi lansata dupa vacanta de vara, ...... Citeste »
Dimitrie Vicovanu, ceasornicarul de origine româna consultat de Sotheby
Bucuresti, 17 ian /Agerpres/ - La ceasornicarul de origine romana Dimitrie Vicovanu, care are un butic aranjat meticulos in cartierul diamantelor din Manhattan, vin sa-si repare ceasurile nu numai celebritati ca violonistul Itzhak Perlman sau actorul Bill Cosby, ci este consultat chiar de celebra casa de licitatii Sotheby, scrie New York Times, care ii acorda un amplu articol in editia de marti. Daca avem o piesa deosebit de dificila, Dimitrie este persoana care ne trebuie. Exista o categorie mi...... Citeste »
Premierul Boc spune ca presedintele Basescu, dar si el, au fost informati gresit în legatura cu legea sanatatii
Premierul Emil Boc a declarat, marti seara, la B1 TV, ca atat el cat si presedintele Traian Basescu au avut unele informatii gresite cu privire la proiectul legii sanatatii care a fost retras din dezbaterea publica saptamana trecuta, dar si in ceea ce priveste situatia cu doctorul Raed Arafat. Au fost unele informatii gresite pe care le-am avut atat presedintele cat si eu cu privire la acest subiect. Dar viata merge inainte si le vom discuta pe parcurs', a spus seful Guvernului, intrebat care a ...... Citeste »
Premierul Boc le transmite protestarilor ca nu le poate oferi marirea salariilor si pensiilor, dar nici demisia sa
Primul-ministru Emil Boc a declarat marti seara, la B1 TV, ca nu le poate promite protestatarilor marirea salariilor si a pensiilor, anularea masurilor de austeritate decise de Guvern si nici demisia sa, ci numai dialog pe toate palierele si unele masuri de ameliorare a situatiei de fapt cum ar fi sprijinirea crearii de noi locuri de munca. Astazi nu putem promite salarii si pensii marite. Astazi, nu pot face acest lucru. Asta nu inseamna ca daca urmam drumul corect nu este posibil acest lucru (...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page