Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1017 - 14 Ianuarie, 2012 - Anul XXII
de Titela Iancu
Mihai Eminescu este poetul national si universal al romanilor, pentru ca el a exprimat ca nimeni altul gandirea omului de geniu si sufletul tarii sale, transpunand cu fidelitate desavarsita geneza, istoria, traditiile si aspiratiile poporului sau, in versuri cu limpezimi de cristal, cu fosnet linistit de valuri cuminti si cu parfum de tei inflorit, astfel incat creatia lui devine sinteza de metafore sublime a tot ce s-ar putea numi spiritualitate romaneasca. Versul eminescian rascoleste sufletul......Citeste »
Editoriale »
Din lumea... lui Stanley Kramer (1017)
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus * Benjamin Franklin, nume de rezonanta in politica Americana, omul care alaturi de Thomas Jefferson si John Adams a redactat Declaratia de Independenta, fondator la Philadelphia a primei biblioteci publice din coloniile engleze si a Universitatii din Pennsylvania, nu mai constituie o necunoscuta pentru multi dintre dumneavoastra. Cei mai dotati financiar, pot sa-i admire zilnic chipul pe bancnota de 100 dolari, desi virtutile lui de exceptie ...... Citeste »
Mesajul ambasadorului Romaniei in Statele Unite ale Americii cu prilejul Zilei Culturii Nationale:
La 15 ianuarie, data nasterii lui Mihai Eminescu, sarbatorim, alaturi de romanii de pretutindeni, Ziua Culturii Nationale. Este unul dintre momentele in care aniversam contributia adusa de personalitatile romanesti la cultura universala. Patrimoniul de valori culturale reprezinta unul dintre elementele esentiale care contribuie la afirmarea identitatii culturale si spirituale romanesti, la intarirea legaturilor romanilor care traiesc in strainatate cu tara, precum si la consolidarea comunitatilo...... Citeste »
Apocalipsa si Nebunia colectiva
de Ion Maldarescu
Ion Maldarescu Nostradamus, Biblia, Calendarul Mayas, Proorocii si Acordul Schengen Celebrul scenariu de teatru radiofonic, realizat de Orson Welles dupa cartea „Razboiul Lumilor” a britanicului H.G. Welles, si difuzat de postul american CBS la 30 octombrie 1938, face cariera si astazi in istorie. Una din replicile sale suna astfel: „Martienii au invadat pamantul!” Panica creata a ramas in analele Statelor Unite ca o demonstratie a imensei capacitati de manipulare a populatiei de catre mijloacel...... Citeste »
România în contratimp
de Andrei Marga
Din reuniunea de la Bruxelles, Basescu a retinut ca Uniunea Europeana nu trece la doua viteze, ca Romania face bine sa adere la constituirea unui fond pentru FMI, ca tara noastra trebuie sa isi schimbe Constitutia, iar romanii vor trebui sa stranga cureaua. Nu discut aici ceea ce aproape fiecare cetatean a putut sesiza: folosirea prilejului, de catre Basescu, pentru a-si promova cateva idei fixe, bune pentru sine (modificarea Constitutiei, reducerea cheltuielilor bugetare prin taieri de salarii ...... Citeste »
UNIREA PRINCIPATELOR ROMANE - Viitorul Roman Society
V I I T O R U L R O M A N S O C I E T Y ® VA INVITA SA SARBATORIM IMPREUNA 24 Ianuarie UNIREA PRINCIPATELOR ROMANE 1859-2012 CU PARTICIPAREA EXCELENTEI SALE AMBASADOR EXTRAORDINAR SI PLENIPOTENTIAR AL ROMANIEI IN STATELE UNITE ALE AMERICII ADRIAN COSMIN VIERITA Duminica, Ianuarie 22, 2012, @ 2:00 P.M. THE LOS ANGELES ATHLETIC CLUB MAIN DINING ROOM 431 West Seventh Street, Los Angeles, CA 90014 Program Cultural si Artistic – Lunch Donatie: $50.00 de persoana (Membrii Societatii beneficiaza de 5% ...... Citeste »
Cum au jucat prima oara Hora Unirii studentii clujeni în perioada comunista, la 1959!
de Ionut Tene
Instaurarea comunismului in Cluj si ideologia marxista de factura internationalista dusesera in anii 50 chiar la interzicerea denumirii de Romania si „neam romanesc” in declaratiile studentilor epocii. Numele oficial al tarii era RPR. Manifestarile, simbolurile si traditiile romanesti fusesera interzise. Abia in urma revolutiei maghiare din 1956, cand studentii maghiari de la Universitatea Bolyai au demonstrat cu cocardele rosu-alb si verde in piept in centrul orasului, autoritatile comuniste ce...... Citeste »
Pacea kalasnikov
de Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu Debut insangerat de an in Moldova. Moartea lui Vadim Pisari, tanarul ucis de un „pacificator rus pe 1 ianuarie 2012, ne-a revelat o data in plus situatia absurda in care traim de peste doua decenii. Dupa ce a avut grija sa n-o luam spre Occident, imparatia care „ne-a aranjat razboiul din '92, dupa cum marturiseau chiar inaltii ei demnitari, de felul lui Lukianov si Selezniov, a instalat o retea de posturi militare pe Nistru. Scopul a fost atins. Nu ne-am unit cu Romania, nu am de...... Citeste »
CONTACTUL CU FANTOMELE
de Maria Diana Popescu
Din ciclul nicio zi fara apocalipsa (la fel ca in reclama: nicio zi fara antiagregant, adica fara medicamentul care daca iti pui mintea sa-l consumi mai mult timp, te alegi cu hemoragii gastrice), nici n-a inceput bine anul si speculantii au iesit la rampa cu scenariile, trei la numar, care ar urma sa aduca sfirsitul. Cum cele de anul trecut au fost ratate, sentimentul profetilor postmoderni „de a fi tot si evidenta de a nu fi nimic” (Paul Valery), ii impinge din nou spre afirmatii ridicole: „in...... Citeste »
Politica »
2012, an electoral, dar…
de Gheorghe Giurgiu
Pentru multi romani, PRM, dar si PUNR, in afara Parlamentului, a fost marea dezamagire a actualului mandat! Spre satisfactia neprietenilor” romanilor ardeleni, in timp – adica, de la Revolutie incoace –, de pe scena politica, a disparut un partid – cel al Unitatii Natiunii Romane (PUNR) – in timp ce o alta formatiune (uniune), caci partid nu o putem numi (caci nu este), a beneficiat, din plin, de… dezbinarea romanilor. O spunem si pentru ca ceea ce, la anii ’90, se autodefinea ca o contrapondere...... Citeste »
CU FATA SPRE NOI INSINE
de Ioan Cismas
Raportat la infaptuirile Romaniei Mari, cat si ale perioadei comuniste, noua, romanilor de azi, ar trebui sa ne fie jena, daca nu in fata contemporaneitatii macar in fata istoriei, de ceea ce am lasat in urma, in cele doua decenii si mai bine care s-au scurs dupa evenimentele din decembrie 1989. Trecand din imperiul dictaturii severe in cel al libertatii desantate, n-am stiut sa gestionam situatiile nou-create, nici sa ne dozam trairile, comportandu-ne mai rau decat fiul risipitor , cu propriul ...... Citeste »
Cultura »
Eminescu
de George Roca
George ROCA EMINESCU Intr-o dimineata, Dumnezeu s-a sculat vesel si binedispus! A inchis vantul in camara, a alungat norii, a scos din priza fulgerele, a oprit cutremurele si valurile si a stins focul sub cazanele vulcanilor! In ziua aceea nu se faceau razboinici, nici teroristi, nici mercenari… Dumnezeu avea nevoie de liniste si pace! Venise vremea sa imparta meseriile la romani! Pe Brancusi l-a facut pietrar, pe Tiriac, jucator de tenis, pe Vlaicu, zburator, pe Grigorescu, zugrav, pe Enescu, m...... Citeste »
PROFETISMUL EMINESCIAN
de Adrian Botez
Prof. Dr. Adrian Botez Orice epoca istorica a unui neam, caracterizata prin dualismul moral si spiritual: a) criza abisala; b) speranta spre pretutindeni deschisa - a nascut profeti si profetii. A stimulat cautarea de identitate, individuala, dar mai ales nationala, pentru a se (re) intemeia lumea (sau o lume). Asa a fost cazul romanilor, dupa epoca fanariota, asa a fost dupa 1859 si 1877, asa a fost in epoca interbelica, apoi in cea postbelica. Pentru ca vremea noastra este un astfel de nod gor...... Citeste »
DOR DE POET
de Rodica Elena Lupu
Mi-e tare dor acum de toate Si de badia Eminescu De la care azi stiu versul. Mi-e dor de cum ma ascundeam Intr-o capita sau in lan De grau, cu boabe aurii Cu cartea lui la capatai Privind inaltul cerului Albastru de seninul lui. Mi-e tare dor acum de Putna, Cu pietrele aspre de rau, Calcate sub pasii apasati, Pe care parca-i aud azi. Mi-e dor de Teiul din Copou, De gazda lui, casa Pogor, De Creanga bun amicul lui, De bojdeuca Ticaului, De unde ar fi vazut El Gandindu-se cu alean Aceea minune Sar...... Citeste »
Cultura si credinta »
Între UN AN mai BUN si UN OM mai BUN
de Benone Burtescu
Sa aveti un AN BUN! Oricat de genuina imi este urarea - si va asigur de acest lucru -, nu poate fi garantat asa INDIFERENT CE, pentru ca nu depinde de mine si nici de dumneavoastra, dar sa fiti un OM BUN se poate, si depinde numai de dumneavoastra INDIFERENT CE. Probabil ca ati primit multe urari de anul 2012 sa va fie mai BUN si aproape nimeni nu v-a urat ca in 2012 sa fiti mai BUNI. Putin cam negandita treaba, facuta in virtutea inertiei, de convenienta, si care se sfarseste cu partea de basm ...... Citeste »
Religie »
Capul Bisericii Greco-Catolice romane numit cardinal de catre Papa Benedict
de Pr. Chris Terhes
Pa data de 6 ianuarie 2012, cu ocazia Sarbatorii Botezului Domnului, Papa Benedict a anuntat public ridicarea la rangul de cardinal al Preafericirii Sale Lucian Muresan, intaiul statator al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica. Preafericitul Lucian Muresan va fi al treilea cardinal roman, dupa Cardinalul Iuliu Hossu si Cardinalul Alexandru Todea, toti trei fii ai Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica. Referindu-se la numirea Preafericitului Lucian, Papa Benedict a spus: „Am de...... Citeste »
Sport »
Box: TAS a anulat decizia de excludere a FR de Box din AIBA
Bucuresti, 10 ian /Agerpres/ - Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) a anulat decizia prin care Federatia Internationala de Box Amator (AIBA) a exclus Federatia Romana de Box ca membru afiliat, in urma unei decizii a Comitetului executiv al AIBA din 6 septembrie 2011, anunta Rudel Obreja, presedintele FR de Box. Pe 6 septembrie 2011, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman a primit din partea AIBA o adresa prin care i se aducea la cunostinta faptul ca din acea zi FR Box este exclusa si si-a pierd...... Citeste »
Din Comunitate »
Hram pe 15 ianuarie la Misiunea "Sf. Ioan Botezatorul” din Tustin
Misiunea Sfantul Ioan Botezatorul” din Tustin, Orange County, California, are bucuria de a va invita la celebrarea hramului ei duminica, 15 ianuarie. Sarbatoarea va incepe la ora 10:00 am cu Sfanta Liturghie celebrata de un sobor de preoti, si va fi urmata de o masa romaneasca pregatita da inimosii membrii ai bisericii. Misiunea isi desfasoara activitatea in capela din cadrul scolii “St. Jeanne de Lestonnac” situata la adresa 16791 East Main St., Tustin, CA 92780. Va asteptam cu drag la sarbatoa...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Din replicile celebritatilor: Bob Hope, cel care a fost gazda ceremoniei premiilor Oscar din 1965, prima editie televizata color , si-a deschis speech-ul cu urmatoarea fraza: - Aceasta este prima editie in care ii veti putea vedea pe cei care pierd cum se fac verzi la fata. * Scurt dialog: - Care este pentru un barbat mijlocul cel mai rapid sa scape de 60 de kilograme inutile de grasime? - Divortul… * Doua tinere la discoteca. Se apropie un tip aratos si o invita pe una la dans. In timp ce dansa...... Citeste »
Flux de stiri »
Patru zile de proteste în Bucuresti si în tara
Bucuresti, 16 ian /Agerpres/ - Protestele din centrul Bucurestiului si in tara continua luni dupa-amiaza pentru a patra zi consecutiv, acestea soldandu-se, duminica, cu noi ciocniri violente intre protestatari si fortele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene dar si tunuri cu apa. Peste 30 de persoane si patru jandarmi au necesitat ingrijiri medicale, in timp ce peste 20 de protestatari au fost dusi la sectiile de politie. In jurul orei 23,30, fortele de ordine au intervenit cu gaze lacrimo...... Citeste »
Emil Boc: Protestele pasnice în conditiile legii sunt legitime, violenta stradala este de netolerat
Bucuresti, 16 ian /Agerpres/ - Protestele pasnice in conditiile legii sunt legitime, violenta stradala este de netolerat, a declarat luni premierul Emil Boc, care a precizat ca, in aceste conditii, coalitia de guvernare a solicitat clar autoritatilor statului sa protejeze cetateanul. Dialogul pe toate palierele societatii este si ramane singura cale democratica de rezolvare a problemelor si a conflictelor. De aceea am solicitat intensificarea dialogului pe toate palierele , a afirmat Boc, la fin...... Citeste »
Traian Basescu studentilor români din strainatate: Nu mai cereti României sa va primeasca înapoi, ea va asteapta
Bucuresti, 9 ian /Agerpres/ - Presedintele Traian Basescu i-a sfatuit pe studentii romani care studiaza in strainatate sa nu mai ceara Romaniei sa ii primeasca inapoi, pentru ca ea oricum ii asteapta, tinand sa precizeze totodata ca mijloacele media, de unde primesc informatii, de multe ori nu inteleg sau inteleg gresit ce se intampla in tara. Multi, cei mai multi dintre dvs. traiti in strainatate va informati din mijloacele media care adesea, in lipsa de profesionalism, inteleg foarte gresit ce...... Citeste »
Franta: Peste 700.000 de absolventi "foarte titrati" sunt imigranti, 15.000 fiind români
Bucuresti, 9 ian /Agerpres/ - In Franta exista 6,24 milioane de persoane foarte titrate - absolventi de masterat, ai scolilor superioare de inalte studii (Les Grandes Ecoles) si de studii doctorale -, dintre care 710.000 de imigranti, 15.000 dintre acestia fiind romani, releva un studiu al Secretariatului general al imigratiei, consultat vineri de AFP. Proportia acestor titrati este cu putin superioara in randul imigrantilor fata de populatia totala , observa autorii studiului, remarcand ca abso...... Citeste »
Ford închiriaza un charter pentru a transporta saptamânal angajatii sai de la Londra la Craiova
Bucuresti, 9 ian /Agerpres/ - Compania Ford va folosi un zbor charter pentru a transporta in fiecare saptamana angajatii sai de la sediul central din Anglia la fabricile din Germania si Romania, a anuntat luni site-ul britanic southendstandard.co.uk. Avionul va decola in fiecare zi de luni de pe aeroportul Southend de langa Londra si va zbura pe ruta Koln-Craiova, unde se afla fabricile producatorului american de autoturisme. Angajatii care pleaca de la Londra cu aceasta cursa vor reveni aici cu...... Citeste »
Alin Iacob, singurul expert român în grupul Payment Systems Market Expert Group la CE
Bucuresti, 10 ian /Agerpres/ - Redactorul sef al portalului financiar Conso.ro, Alin Iacob, este singurul roman, expert pe segmentul financiar-bancar, numit in grupul specializat Payment Systems Market Expert Group (PSMEG) la Comisia Europeana, care se va ocupa de problematica sistemelor de plati Grupul de experti PSMEG are rolul de a asista Comisia Europeana la pregatirea actelor legislative si a initiativelor privind sistemele de plata, inclusiv pe problemele de prevenire a fraudei legate de s...... Citeste »
L.Orban: România va solicita explicatii CE privind justificarea mentinerii restrictiilor pe piata muncii pentru români
Bucuresti, 10 ian /Agerpres/ - Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a afirmat, marti, ca Romania va solicita Comisiei Europene explicatii cu privire la justificarea prelungirii restrictiilor muncitorilor romani pe piata muncii in noua state membre. Nu pot sa nu ma refer la chestiunea privind libera circulatie a persoanelor si sa nu constat ca sunt noua state membre care mentin restrictiile pentru cetatenii romani si bulgari si bineinteles ca o sa ne adresam CE si o sa-i intrebam care es...... Citeste »
Sondaj IRES: 61% dintre români nu au de gând sa plece în vacanta în 2012
Bucuresti, 10 ian /Agerpres/ - Cei mai multi dintre romani - 61% - n-au de gand sa plece in vacanta in anul care a inceput, arata un sondaj al IRES. In acelasi timp, 23% dintre cei chestionati declara ca se gandesc sa-si faca vacanta in 2012 in tara, iar 14% declara ca prefera vacanta in strainatate. Conform cercetarii IRES, concediile in strainatate sunt preferate mai degraba de persoanele cu un grad inalt de educatie (24,9%), decat de cele cu studii medii (14,2%) sau cu studii primare/ fara st...... Citeste »
Michael Sternberg: Presedintia daneza a UE este gata sa primeasca România si Bulgaria în Schengen
Bucuresti, 10 ian /Agerpres/ - Danemarca recunoaste eforturile sustinute ale Romaniei si Bulgariei pentru a indeplini criteriile Schengen, a declarat, marti, ambasadorul danez la Bucuresti Michael Sternberg, mentionand ca tuturor tarilor, atat membre, cat si viitoare ale spatiului, trebuie sa li se aplice aceleasi standarde. Danemarca recunoaste eforturile sustinute ale Romaniei si Bulgariei pentru a indeplini criteriile Schengen si suntem gata sa primim Romania si Bulgaria ca membre ale spatiul...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page