Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1007 - 05 Noiembrie, 2011 - Anul XXI
de Ionut Tene
Abia acum intelegem criza de isterie a lui T. Basescu, cazuta parca din senin in iunie a.c., cand l-a facut pe Regele Mihai I un tradator si a considerat ca maresalul Ion Antonescu a fost un erou. Presedintele Basescu fiind cel mai informat om din Romania de catre serviciile secrete e clar ca a tremurat in pantaloni in fata unui posibil scenariu ce se contureaza de luni de zile. In iunie, romanii nu au inteles gestul lui T. Basescu; acum e clar ca buna ziua. Se prefigureaza de catre cancelariile......Citeste »
Editoriale »
Din lumea... lui Stanley Kramer (1007)
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus * Totdeauna am considerat lack of character - lipsa de caracter drept singura boala incurabila si intratabila. Sunt convins ca un sondaj corect de opinie, facut pe toti subiectii acestei imperfectiuni, numita Globul Pamantesc, ar duce la ingrijoratoarea concluzie ca o mare majoritate a omenirii este handicapata tocmai datorita acestei maladii. Starea jalnica actuala a Mapamondului, a fost generata in totalitate de faptul ca factorii de decizi...... Citeste »
DEPARTAMENTULUI PENTRU ROMANII DE PRETUTINDENI ; Peste 500 de etnici români din Serbia de Rasarit au participat la Proiectul „Descopera România”
Peste 500 de etnici romani din Serbia de Rasarit au participat, in perioada 14 septembrie – 30 octombrie, la programul „Descopera Romania” organizat de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni. Fiecare din cele sase serii de romani din localitatile Bor, Petrovat, Maidanpec, Cuceva, Cladova, Boljevat si Jabari au vizitat, timp de 4 zile, unele dintre cele mai importante obiective din Bucuresti, Targoviste si Curtea de Arges. Prin accesul la valorile patrimoniul cultural si istoric romanesc, p...... Citeste »
DEPARTAMENTUL PENTRU ROMANII DE PRETUTINDENI ; Presedintele României, Traian Basescu, l-a decorat cu Ordinul National „Steaua României” pe Neculai Popa, presedintele Consiliului Româno-American
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, l-a decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” pe Neculai Popa, presedintele Consiliului Romano-American La propunerea Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, presedintele Romaniei, Traian Basescu l-a decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Ofiter pe domnul Neculai Popa, fost detinut politic, activist anticomunist, coordonator al Consiliului Romano-American din Los-Angeles. Potrivit Decretului semnat de seful statului, domnul Nec...... Citeste »
CNP-ul si busuiocul electoral
de Maria Diana Popescu
Maria Diana Popescu Luni, 24 Octombrie 2011 Rusine democratiei mondiale, rusine tinerilor incitati sa ucida! Barbarie! Singele lui Gaddafi si al unuia dintre fiii sai a curs pe canalele media ale intregii planete, ca si cum s-ar fi dat liber la ucis. Putea fi capturat, putea fi judecat si condamnat pentru gravitatea faptelor. Ma intreb ce instanta mondiala pedepseste crimele savirsite asupra dictatorilor? Cine urmeaza? Nu sint fan Gaddafi, nici fan dictatori, dar nimeni nu are voie sa ia viata a...... Citeste »
Galceava in jurul unei tevi de tun!
de Lazar Ladariu
Recent, teava tunului lui Gabor Aron, de la 1848, a devenit mar al discordiei si obiect de galceava intr-o sedinta a Consiliului Judetean Covasna. Obtinerea definitiva a tunului lui Gabor Aron a fost data peste cap, nu doar din cauza situatiei juridice a tevii lui”, ci, inainte de toate, din pricina neintelegerilor consilierilor UDMR si PCM pe tema in discutie, fiecare disputandu-si obiectul amintit. Si, uite asa, teava (ca despre teava este vorba!) tunului lui Gabor Aron a devenit, intr-un fel,...... Citeste »
Rusinea de tine însuti - „Ne-am împacat cu istoria!”
de Ion Maldarescu
Ion Maldarescu „Fiecare loc de pe pamant are o poveste a lui, dar trebuie sa tragi bine cu urechea ca s-o auzi si trebuie un gram de iubire ca s-o intelegi.” (Nicolae Iorga) Traim parca dupa legea haosului, intr-un fel de „Bellum omnium contra omnes”.(1) Istoria se repeta si, din pacate, majoritatea romanilor nu invata din erorile comise. Cea mai mare rusine este aceea pe care n-o vede nimeni: rusinea de tine insuti. Cate popoare s-au mandrit cu victoria inamicului, cu faptul ca teritoriul le-a ...... Citeste »
Politica »
REGELE MIHAI SI PARADOXURILE MONARHIEI
de George Damian
Chestiunea monarhiei a fost ridicata in Romania ultimelor zile mai mult prin intermediul presei si al partidelor de opozitie. Casa regala a intrat intr-un joc politic fara niciun fel de finalitate. Cine isi inchipuia cu adevarat ca regele Mihai ar fi putut proclama revenirea la monarhie cu sprijinul PSD si al PC? Toata povestea discursului tinut, marti, de fostul rege Mihai in Parlamentul de la Bucuresti este plina de paradoxuri. Primul paradox este chiar tinerea acestui discurs: pe de-o parte, ...... Citeste »
SCRISOARE DESCHISA
de Ioan Marinoiu
DOMNULE ISTORIC MIRCEA DOGARU In momente de criza, Armata este aceea care trebuie sa iasa in fata, nu sa stea cu arma la picior, dupa colt, sa-i lase pe lliescu, Constantinescu, Basescu, sa fie slugile altora de afara, cum ati afirmat. Sunteti Istoric militar cunoasteti ca Napoleon Bonaparte, la Palatul Versailles a impus constitutia cu sabia, asa cum a dorit. Dumneavoastra, ofiteri ai armatei Romane, botezati in „Dreapta credinta ortodoxa - de bravi ce ati fost - l-ati predat inamicului pe Mare...... Citeste »
Declaratia grupului de initiativa „Anul 1812”
Dupa proclamarea Independentei in anul 1991, specificul evolutiei Republicii Moldova a fost confruntarea sistematica cu probleme de identitate nationala si statala. Situatia aceasta este determinata de particularitatea evolutiei spatiului dintre Prut si Nistru in cei 200 de ani de la anexarea Basarabiei de catre Imperiul Rus. Prin Tratatul de pace de la Bucuresti din 16 (28) mai 1812, incheiat intre Imperiul Otoman si Imperiul Rus, partea de rasarit a Principatului Moldovei a fost anexata de cat...... Citeste »
Cultura »
Cultura romaneasca, din nou, indoliata!
de Mariana Cristescu
Ne-a parasit LIVIU CIULEI... Nascut la 7 iulie 1923, in Bucuresti, marele om de cultura Liviu Ciulei, regizor, actor, scenograf, arhitect si profesor, s-a stins in noaptea trecuta (24/25 octombrie), la varsta de 88 de ani, in Germania. A studiat teatrul la Conservatorul Regal de Muzica si Teatru din Bucuresti (1946), apoi arhitectura (1949). A debutat ca actor in 1945, la Teatrul Mic, in piesa Incatusarea”, dupa piesa Animal Kingdom”, scrisa de Philip Barry; ulterior s-a alaturat echipei Teatrul...... Citeste »
PAGINI DE ISTORIE INSTANT – PASI PRIN PUSTIA VEACURILOR
Normal 0 MARIANA CRISTESCU, Trandafirii desertului (Romania, mon amour)” , Editura Nico, Targu-Mures, 2011 A propune, in ziua de azi, un periplu initiatic prin intimitatea creatiei unor autori sau oameni de cultura reprezinta nu numai un act de curaj, dar, mai curand, o aventura teribila. Ceea ce reuseste Mariana Cristescu in cartea „Trandafirii desertului” este o proba de jurnalism exemplar si o dovada de generozitate si deschidere sufleteasca fata de valorile autentice ale neamului, recunoscut...... Citeste »
PROCURORUL DIN X…
de Corneliu Leu
Corneliu LEU -o novela romaneasca si contimporana (Continuare din editia precedenta) CAPITOLUL AL DOILEA Femeia nu se sfia sa-i arate ca era la curent cu starea lui civila de vaduv si aproape ca-l obliga s-o intrebe daca nu-l vedea in el pe acela. Asa ca, amintindu-si de smecheriile tineretii, cand era ofiter de militie si-si dadea diferentele la Drept stand in gazda la o vaduva, o facu pe cocosul spunand cu oarecare jena ragusita: - Si, daca ti-as oferi eu?... La care raspunsul fu evaziv doar p...... Citeste »
Raport din spatele usilor închise
de Eduard Ovidiu Ohanesian
Puterea din umbra, volumul II Veti gasi in acest volum cate putin din fiecare adevar. Trecut, prezent si poate viitor, ca dovada ca in ciuda eforturilor noastre de a invata din greselile trecutului, istoria se repeta. De asemenea, veti intelege din paginile ce urmeaza, de unde apar tot felul de personaje, care mai de care mai dubioase, cu roluri episodice in scandaluri politice la nivel inalt. Ce rol avea interlopul vrancean Costica Argint in compromiterea unor personaje politice de varf ca Tari...... Citeste »
ROMAN FOILETON - ZBOR PRIN CEATA
de Pavel PELIN
INSEMNARI DIN VIATA ARTISTILOR BASARABENI Purtati-va frumos cu actorii. Hamlet Acelasi Alexandru Fedco l-a indemnat pe Mihai Dolgan, proiectele caruia erau solicitate de mai multe organizatii de concert din Ucraina si Rusia, sa revina la Chisinau si sa porneasca la drum formatia de muzica usoara care ii va imortaliza numele. Un alt director al filarmonicii care a sustinut si promovat mai multe personalitati, printre care regizorul Andrei Vartic, a fost Mihail Murzac. Aceasta „moldovenizare” a no...... Citeste »
Ultima toamna…
de Valentina BECART
( o pagina de viata…) (Continuare din editia precedenta) „Sunt aici!” si m-am lasat purtat de fiecare cuvant... prin toamna colorata a gandurilor tale. O toamna atat de minunata ca nu am putut sa-mi opresc lacrima ascunsa de atata vreme… Mi se pare, ca ti-am marturisit, cat de mult iubesc toamna cu incarcatura ei de taine, de bogatii, de chemari in bratele-i melancolice… Nici un alt anotimp nu reuseste sa smulga sufletului atatea nuante ale sensibilitatii, asa cum reuseste toamna cu nemarginita-...... Citeste »
Cultura si credinta »
Profetii biblice: Tranzactia Financiara - REGLEMENTARE si COLAPS
de Benone Burtescu
Criza Financiara Mondiala ca realitate, vorbeste de la sine, nu mai este cine stie ce nevoie sa vorbim noi despre ea. Mai degraba am putea spune ca vorbeste ea despre noi. Crestini prin declaratie de credinta, nu ne putem dezlipi de Sfanta Scriptura, asa ca ne cautam rosturile, intelegerile si sperantele in ea. Fara indoiala ca ceea ce numim TRANZACTIA FINANCIARA, este modalitatea de existenta (temporara) a locuitorilor pamantului, si cei cativa ani de viata ai fiecaruia depind de ea. Deteriorar...... Citeste »
Religie »
A 16-A SCRISOARE „LA UN PRIETIN”: MÂINILE LUI DÜRER...
de Adrian Botez
Iata ce povestire, cu adanc si zguduitor talc, imi trimite, tocmai de la „capatul lumii”, din Australia, fratele meu Intru Duh de Romanie, domnul IOAN MICLAU „GEPIANUL” (Cetatean de Onoare al comunei GEPIU, judetul Bihor!...”cu Parohia bisericii, apartinand Eparhiei Ortodoxe Romane, din municipiul Oradea”) si roman de o prospetime absolut miraculoasa! – ...o povestire pe care, candva, o stiusem si eu... - ... dar, ca tot romanul de azi, nauc si uituc, o zvarlisem la...”rufe vechi”, undeva, in te...... Citeste »
Sport »
Fotbal, Rezultate înregistrate în partidele disputate, vineri, sâmbata, duminica si luni, în etapa a XII-a a Ligii I:
Vineri Otelul - Gaz Metan Medias 1-0 A marcat: Sarghi '47 Sambata Ceahlaul Piatra Neamt - Vointa Sibiu 2-1 Au marcat: Badescu '54, Constantinescu '62 ; Grigore '45+1 (penalti) Universitatea Cluj - Dinamo Bucuresti 0-0 Duminica Sportul Studentesc - Pandurii Targu Jiu 0-0 FC Vaslui - FCM Targu Mures 4-0 Au marcat: Yero Bello '4, Wesley '58, '64, '69 Rapid Bucuresti - Astra Ploiesti 3-2 Au marcat: Burca '1, Herea '11 (penalti), Surdu 45+1 ; Mihalache '34, '40 Petrolul Ploiesti - Steaua Bucuresti - ...... Citeste »
Fotbal, Clasamentul dupa Etapa a XII-a a Ligii I
1 Dinamo Bucuresti 12 8 3 1 25-5 27 2 CFR Cluj 12 8 2 2 26-9 26 3 Rapid Bucuresti 12 7 4 1 18-7 25 4 Pandurii Tg. Jiu 12 6 4 2 18-11 22 5 Univ. Cluj 12 6 4 2 16-9 22 6 FC Vaslui 12 6 2 4 20-10 20 7 Astra Ploiesti 12 5 4 3 13-13 19 8 Otelul Galati 12 5 3 4 11-12 18 9 Steaua Bucuresti 11 4 4 3 13-10 16 10 Gaz Metan Medias 12 5 0 7 18-22 15 11 Ceahlaul P. Neamt 12 3 4 5 10-17 13 12 Petrolul Ploiesti 11 3 3 5 12-14 12 13 FC Brasov 12 3 3 6 10-13 12 14 Vointa Sibiu 12 2 4 6 8-17 10 15 Sportul Student...... Citeste »
Din Comunitate »
O actrita nascuta la Cluj debuteaza pe scena unui teatru din Chicago
In perioada 21 octombrie- 13 noiembrie, la Saint Sebastian Players Theatre in Chicago se joaca piesa de teatru Omul Elefant (The Elephant Man ) care o are in distributie pe actrita romanca Simina CONTRAS. Nascuta la Cluj Napoca, emigrata in aceasta vara in Statele Unite si stabilita la Chicago Simina Contras este absolventa a sectiei de teatru a Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, si fosta angajata a teatrului Radu Stanca din Sibiu. Pentru Simina piesa de teatru este una de debut in Statele Un...... Citeste »
Peste 20 de copii la concursul de sculptat bostani de la Misiunea "Sf. Ioan Botezatorul” din Tustin, California
Intr-o atmosfera de veselie si voie buna, peste 20 de copii au participat impreuna cu parintii lor la prima editie a concursului de sculptat bostani organizat duminica, 30 octombrie, de Misiunea greco-catolica Sf. Ioan Botezatorul” din Tustin, California. Evenimentul a inceput la ora 11:45am, imediat dupa terminarea Sfintei Liturghii, si s-a extins pe durata a 45 de minute. In tot acest timp, copiii impreuna cu parintii au avut oportunitatea sa sculpteze bostani cu motive crestine si sa petreaca...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Taranul si magarul Un taran intr-o caruta plina ochi, cu un singur magar amarat cu ochelari de cal care nu se urnea deloc, striga frenetic: - Dii, Murgule! Dii Surule! Dii Florica! Dii Maricica! Un barbat se uita la el si il intreaba daca a uitat cum se numeste magarul, taranul spuse: - Stiu cum il cheama, da vreau sa ii dau impresia ca nu lucreaza singur. * La pronuntarea sentintei - Acuzat, ridica-te in picioare. Voi pronunta sentinta. Juriul te-a declarat, in unanimitate, vinovat. Te condamn ...... Citeste »
Flux de stiri »
Francois Rantrua (BM): România are nevoie de o coalitie cu viziune si de comunicare
Bucuresti, 4 nov /Agerpres/ - Romania are nevoie de o coalitie cu viziune si de comunicare, a declarat, vineri, Francois Rantrua, directorul de tara al Bancii Mondiale, in conferinta Romania, incotro? Provocari si realitati post-acorduri FMI si CE . Ceea ce lipseste Romaniei, uneori, este o coalitie partinica, care trebuie sa se aseze la masa si sa discute reformele impreuna. E nevoie de o coalitie cu viziune. Eu zic ca aceasta viziune este aproape inchegata, dar acum lipseste comunicarea , a sp...... Citeste »
Maria Raducanu, în concert la Londra
Bucuresti, 4 nov /Agerpres/ - Cunoscuta solista de jazz Maria Raducanu revine, sambata, in capitala Marii Britanii pentru un concert extraordinar la Kings Place, in cadrul Festivalului International de Muzica Exploratorie din Londra (LIFEM), informeaza Institutul Cultural Roman (ICR) din Londra. Dupa concertul de la ICR Londra din 2010, Maria Raducanu a fost invitata la prestigioasa sala Kings Place, alaturi de muzicieni celebri din toata lumea precum Claudia Aurora (Portugal), London Klezmer Qu...... Citeste »
Traian Basescu, primit ca un `împarat` de timoceni, care îsi pun speranta în `fratii români`
Bucuresti, 3 nov /Agerpres/ - Presedintele Traian Basescu s-a intalnit miercuri la Negotin cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Serbia, fiind primit cu ovatii si aplauze de peste 200 de vlahi romani, increzatori ca seful statului roman, pe care l-au numit 'imparat', ii va ajuta in lupta lor pentru conservarea traditiilor, limbii si culturii romane. 'Vreau ca sa va spun ca vizita dvs. astazi, aici, in Timoc, este un eveniment istoric. Este foarte importanta pentru noi, pentru ca, dupa su...... Citeste »
Comunicat de presa ; Mircea Geoana a ridicat problema vizelor pentru români în Senatul SUA
Pre?edintele Senatului Romaniei, Mircea Geoana, a avut o serie de intalniri cu conducerea Senatului American, ridicand problema intrarii Romaniei in programul Visa Waiver, ceea ce ar permite ceta?enilor romani sa calatoreasca pe teritoriul SUA pentru o perioada de pana la 90 de zile fara sa necesite viza. Cu ocazia prezen?ei sale in Senatul American, Mircea Geoana i-a asigurat pe senatorii americani de cooperarea ?i celeritatea cu care senatorii romani, cei care au ultimul cuvant in chestiuni de...... Citeste »
Cele trei lumi din interiorul unei singure tari, România
Bucuresti, 1 nov /Agerpres/ - Sir John Ure, scriitor si fost ambasador britanic, povesteste cum, dupa o calatorie de o luna impreuna cu sotia sa prin Romania, a simtit ca, desi geografic s-a aflat intr-o singura tara, de fapt a traversat trei lumi foarte diferite din punct de vedere emotional si istoric - regiunea cu iz 'romantic' a Transilvaniei, Carpatii Orientali si zona invecinata a Moldovei, noteaza in editia sa de luni cotidianul britanic The Daily Telegraph. Prima dintre aceste lumi este ...... Citeste »
Traian Basescu: Nu exista nicio analiza care ar putea spune ca România ar trebui sa recunoasca Kosovo
Belgrad, 1 nov /Agerpres/ - Presedintele Traian Basescu a reiterat marti faptul ca Romania nu recunoaste independenta Kosovo, mentionand ca este necesara o solutie negociata intre Belgrad si Pristina, care sa le ofere sarbilor din Kosovo sentimentul ca institutiile sarbesti ii protejeaza. Un lucru extrem de important pentru noi, in relatia bilaterala si nu numai, este legat de evolutia situatiei din provincia sarba Kosovo. Romania nu a recunoscut si nu recunoaste independenta Kosovo si credem ca...... Citeste »
Româna, printre cele trei limbi cele mai solicitate pentru traducere în instantele britanice
Bucuresti, 1 nov /Agerpres/ - Romana este printre cele trei limbi cele mai solicitate pentru traducere in instantele britanice, dupa poloneza si lituaniana, indica date furnizate de Ministerul britanic al Justitiei si preluate de Daily Mail in editia de luni. Aceste trei limbi sunt urmate in topul solicitarilor de traducere in instante de catre rusa, urdu, kurda, mandarina, portugheza, punjabi si ceha. Dezvaluirile vin in contextul in care datele au indicat ca, per total, interpretii pentru ceta...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page